Изложби

Светилище на Тракийския конник край село Лозен, Хасковско

Изложба в Етнографския музей на село Лозен

◊ СЪБИТИЕТО

Изложбата „Светилище на Тракийския конник при село Лозен“ е организирана от Народно читалище „Просвета-1925“ в Лозен и Националния археологически институт с музей при БАН.

Светилището е открито през 1893 година и е едно от най-интересните и големи светилища в България. От оброчището край Лозен са известни 62 вотивни плочки и 14 статуетки на Хероса, колективна находка от римски монети и др.

122 години след откриването им най-отличителните паметници се завръщат в Лозен. Това е уникално събитие, както за Лозен, така и за региона ни.

Изложбата е посветена на 90-годишния юбилей на културното средище в Лозен – Народно читалище „Просвета-1925“, 5 години от учредяването на Етнографския музей на Лозен и 285 години от основаването на селото.

Част от изложбата ще бъдат два забележителни орелефа на Тракийския конник. Едната, при която Херосът е изобразен при лов на мечка, съпътстван от лъв – единствен по рода си сюжет върху оброчните плочки на Конника открити досега. Другата отличителна плочка впечатлява с два допълнителни животински фриза под основната сцена. Плочката носи и посветителен текст, от който става ясно, че обект на молитви в лозенското светилище е бил и бог Аполон.

Въздействащи са и пластиките, които ще бъдат част от изложбата, изработени от тракийския майстор, в чест на Хероса и Аполон. Експонатите са част от богата колекция на фонд Каменни паметници на Националния археологически музей в София.

Впечатление правят и документите, които ни дават информация за изследванията и публикациите на наши изтъкнати учени, свързани със светилището край Лозен.

• Изложбата ще бъде открита на 11 април 2015 г. от 12:00 часа в изложбената зала на Етнографския музей на село Лозен. Жителите и гостите на селото ще имат възможността да се насладят на изложбата в периода от 11.04.2015 до 29.04.2015 година. Експозицията ще бъде отворена всеки ден от 10:00 до 19:00 часа.

За въпроси и предварителна заявка за посещение на изложбата тел. 0878 916 901 – Христо Янъков.

Автор:
Христо Янъков
Публикация:
27.03.2015 г. 22:04
Етикети:
изложбаЕтнографски музейАрхеология
Народно читалище Просвета-1925
Лозен
Посетено:
964
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21099-svetilishte-na-trakiyskiya-konnik-kray-selo-lozen-haskovsko