Изложби

Арт галерия "Ларго" представя Стефан Георгиев: „И пак отначало…”

Изложба живопис и пластика

Арт галерия "Ларго" представя Стефан Георгиев: „И пак отначало…”


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

Стефан Георгиев

„И пак отначало…”

изложба – живопис и пластика

26 март – 15 април 2015 г.

Откриване на изложбата на 26 март 2015 г., четвъртък, от 18.30 часа в галерията на ул. "Хан Крум" № 8.

• Пресконференция с художника на 26 март 2015 г., четвъртък, от 13.00 до 14.00 часа.


В навечерието на светлите Великденски празници галерия "Ларго" е подготвила за варненските ценители една изложба, пълна със символика и знакови теми. От 26 март 2015 г. за втори път със самостоятелна изложба в галерията ще гостува търновския художник Стефан Георгиев.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Двадесетината платна са изпълнени в познатата авторова смесена техника. В картините ще открием библейски сюжети, пейзажи, много женски образи. Но по-интересното този път е, че авторът ще покаже на варненската публика пет керамични пластики, разработващи един и същи сюжет: яйцето. И това не е случайно, както не е случайно и заглавието на изложбата – „И пак отначало…”. Основната идея на автора, залегнала в темата на предстоящата изложба е, че независимо от всичко, което се случва в човешкия живот, в историята на човечеството, винаги има край, но винаги след него следва ново начало. Винаги след края на зимата идва пролетта и всичко се възражда за нов живот отначало. Винаги един умира, в същия миг някъде по света друг се ражда и почва отначало. Винаги ще има един Христос, независимо от това как го наричат различните народи, който ще възкръсва в сърцата на хората отново и отново. Защото главната символика на Великия ден на възкресението е в новото начало, в надеждата и във вярата. В самото навечерие на Великден Стефан Георгиев има и свой личен празник - художникът очаква да се роди първият му внук. Ето защо той работи и подготвя тази изложба с желанието да отпразнува този най-важен за неговото семейство момент, сътворявайки в името на младенеца серия от творби, които ще останат и пребъдат във времето така, както могат да пребъдат само вярата и най-висшите творения на човешкия дух – произведенията на изкуството.
   
„И пак отначало…” е замислена като една празнична Великденска изложба. В картините зрителите ще видят претворени някои от най-популярните и разработвани библейски сюжети и символи – „Тайната вечеря”, „Дървото на живота”, изгонването на Адам и Ева от райските градини („Изгонени”), благата вест, която Архангел Гавраил донася на Дева Мария, че тя ще роди сина Божий („Благовещение”).

Яйцето също е важен символ на Великденските ритуали. В петте керамични пластики художникът е претворил пет свои идеи. В почти всички религии и вярвания яйцето е символ на началото, на сътворението, а неговата крехкост и чупливост символизира преходността на човешкия живот. В първата пластика „Яйцето” е най-чисто, бяло, чупливо, крехко. То е символ на началото, на непорочната чистота, на новия живот, заключен в него. В пластиката „Надеждата умира последна” художникът с намигане е покрил чистото, непорочно яйце с малки, стилизирани фигурки на попови лъжички, които се стремят към върха, към крайната цел – оплождането на тази непорочна чистота с новия живот. Стремежът да стигнеш до крайната цел и да сложиш началото на нов живот е изконна човешка цел и добродетел.

В „Бяла нощ” художникът е превърнал яйцето в бяла сова. Совата е символ на мъдрост, знания и духовно израстване. Тя разсейва мрака на невежеството. В християнската символика совата понякога присъства в сцените с разпятието. В творбите „Тайната” и „Ограбени мечти” яйцето крие във вътрешността си тайни. Тези тайни са заключени с вериги и катинари, пазени строго. Само посветените, смирените и търпеливите ще открият истината, само вярващите ще получат прозрение.
   
Очакваме ви на откриването на 26 март, четвъртък, от 18.30 часа в Арт галерия "Ларго". Изложбата ще остане във Варна до 15 април. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.

   
◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Стефан Георгиев е роден на 24 юни 1954 в гр. Велико Търново. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в Казанлък. Продължава обучението си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, във факултета по Изобразително изкуство. Работи в областта на живописта, илюстрацията и батика.

Има над 25 самостоятелни изложби в цяла Европа – София, Варна, Пловдив, Бургас, Амстердам, Атина, Берлин и др. От 2000 до 2012 год. живее и работи в южната ни съседка Гърция, където има множество участия в групови изложби, както и няколко самостоятелни изяви. В този период Стефан Георгиев се занимава и с илюстрация и има 35 детски книги с негови илюстрации, издадени от най-престижните гръцки издателства. От 2007-ма година е член на Съюза на художниците в Гърция – ЕЕТЕ. Негови картини има в много галерии и частни колекции в Европа, САЩ, Канада и Хонг Конг. От две години Стефан Георгиев живее и работи в родния си град Велико Търново.



Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
24.03.2015 г. 18:19
Посетено:
1246
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21084-art-galeriya-largo-predstavya-stefan-georgiev-i-pak-otnachalo