Изложби

Арт галерия Le Papillon представя изложба живопис на Лили Кючукова

„Съзерцания“ - дамски портрети и фигурални композиции

Арт галерия Le Papillon представя  изложба живопис на Лили Кючукова


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия Le Papillon има удоволствието да Ви представи творчеството на добре познатата на ценителите на изкуството пловдивска художничка – Лили Кючукова със самостоятелна изложба от 27 март до 16 април. Авторката, очароваща почитатели с чувствените си дамски портрети и фигурални композиции, ще представи живописни творби, обединени под мотото „Съзерцания“.

В експозицията ще бъдат включени както живописни платна, изпълнени с маслени бои, така и подбрани рисунки с гваш. Тя рисува предимно жени, като в картините й образът на жената звучи различно – загадъчна, желана, мечтана, фантазирана, фина и деликатна, с нежна чувствителност и тихо, ненатрапчиво, но осезаемо присъствие. Сюжетите ѝ препращат към едно отминало време на лирични ценности на дами от Париж и Амстердам и сюжети от Монмартър и Шанз-Елизе. Чувствени и нежни, те ни връщат към последните десетилетия на XIX в. и Тулуз Лотрек, към потъналите в нега жени-видения на Густав Климт, към лиричния и очарователен стил на Арт Деко и този на Емил Нолде. С типично нейна техника на сфумато, чрез която образите изплуват и се разтварят в рядко нарушаваното монохромно преливане на цветовете, Лили Кючукова ни разкрива поетичната си  и чувствителна душа, такава, каквато Ален Роа е открил преди години в България.

Лили Кючукова се докосва и трайно въздейства с образи върху зрителя, осланяйки се на финия си усет, използвайки едновременно модерни и класически похвати. В творбите й впечатление правят композициите с фигури – най-често на жени, като по-скоро липсват пластично оформени образи и сюжети. Живописта й създава усещането за множество нюанси, цветове, трепети и трудно формулируеми алюзии. Картините, чрез които Лили общува със света, носят послания за „оазис на спокойствие“, блян и красота. Същевременно художничката носи печата на една подчертана и вече формирана собствена индивидуалност, която творчески черпи колкото от опита на европейското изкуство, толкова и от националните художествени традиции.

„За мен жената е по-интересна като душевност и емоция, изтъкани от безкрайно много нюанси. Винаги остава загадъчна. Извивките на женското тяло винаги са били от векове обект на изкуството. Ако трябва да съм съвсем точна, вълнува ме жената, която е сама със себе си, която не иска да бъде нарушавано нейното уединение. Много от картините ми са вдъхновени от витрините на Амстердам, където с Ален бяхме през 2008 г. Бях като омагьосана. При мен сюжетите са преживени ситуации. Жената винаги ще присъства в картините ми. Получи се меланж, вдъхновение от Амстердам и Франция", казва Лили Кючукова. Женските образи в картините й са изключително витални и носят духа на най-добрите традиции на френското кабаре, на парижките бохеми от началото на ХХ век.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Лили Кючукова е с над 40 самостоятелни изяви. Девет от тях във Франция – в различни градове, няколко в Германия, Холандия, а в самото начало на творческата си кариера - Международното биенале на миниатюрата, Квебек, Канада, Австрия и Австралия.                  

От 1987 реализира над 40 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Франция     1998 - Салон за съвременно изкуство - La Defense - Париж
                   1998 -1999 - Галерия "Abotis" – Апт
                   1999 – Галерия – Clio LLamosi - Париж
                   2004 - Галерия "Markevich" - Париж
                   2004 - Салон за съвременно изкуство - Марсилия
                   2004 - Галерия Entree en matiere – Авиньон
                   2007 - Галерия "Ovadia" – Нанси
                   2012 - Fontainebleau Maison des Compagnons
                   2013 – Paulia rosa galerie - Париж

Австрия     2007 – Френски културен институт - Виена

Холандия    2001- Галерия  "d'Overvloed" - Ос
                   2002 - Галерия "d'Overvloed" - Ос
                   2003 - Салон за съвременно изкуство - Ротердам
                   2008 - Галерия "d'Overvloed" - Ос

Германия    1999 - Салон за съвременно изкуство - Берлин
                   2000 - Салон за съвременно изкуство – Хамбург
                   2013 – Auberge Harlekin – Рандег

 Канада      1996 - Международно биенале на миниатюрата - Квебек

 Австралия  2006 - Галерия Graphic Art Gallery - Сидни

 Швейцария 2000 - Салон за съвременно изкуство – Лозана
                    2012 – Галерия 16b – Цюрих

Нейни творби са собственост на ГХГ София, ГХГ Пловдив, частни колекции в страната и чужбина – Франция, Холандия, Америка, Италия, Германия, Швейцария, Австралия, Австрия, Белгия.



Автор:
галерия Папийон
Публикация:
23.03.2015 г. 19:37
Посетено:
1483
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21071-art-galeriya-le-papillon-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-lili-kyuchukova