Изложби

НДФ „13 века България“ представя благотворителна изложба „50 на 50“ на „Група 9“

В подкрепа на децата и младите хора с диабет

НДФ „13 века България“ представя благотворителна изложба „50 на 50“ на „Група 9“


◊ ПОКАНА

Национален дарителски фонд „13 века България“ има удоволствието да Ви покани на благотворителната изложба „50 на 50“ на „Група 9“.

Откриване: 24 март 2015 г. от 18:00 ч. в изложбената зала „Проф. Васил Геров“.

Инициативата на „Група 9“ е подкрепена от „Националната асоциация на децата и младите хора с диабет“. С
петия си проект сдружението е решило да покаже, че изкуството може да помага чрез благотворителност – средства от продажби ще бъдат дарени на деца с диабет. Творбите – пана с размери  50 на 50 см., пораждат идеята на заглавието „50 на 50“, които ще бъдат изложени в зала „Проф. Васил Геров“. Публиката и ценителите на пластиката от дърво ще имат възможността да се насладят на произведенията на автори от три поколения, на индивидуалния им стил и подход към темата.

„Група 9” е сдружение от художници и дърворезбари, това е техният пети съвместен проект, с който отбелязват пет години от основаването му. Концепцията, обединяваща авторите, извисява дървото като материал за вдъхновение и цели да популяризира съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични за традицията скулптури.

В проекта участват художниците и дърворезбарите: Георги Великов, Роберт Цанев, Даниел Мирчев, Евгений Григоров, Митьо Митев, Стелиян Стелиянов, Явор Танев, Мартин Георгиев, Петко Недялков, Илия Владимиров, Мариела Драганова и Цено Нинов.

„Идеята за благотворителност дойде от разказа на една майка с детенце, което има диабет и споделеното от нея за трудностите, пред които е изправена в ежедневието си, от странното отношение на хората поради тяхното неразбиране. И така решихме изложбата да е посветена на благородна кауза, но не просто така, защото по всички медии ни показват колко са благотворителни най-вече популярните „личности“ по празниците, а благотворителност, която да стане празник. Защото направеното добро за някого се превръща в празник на благотворчеството, а ние досега правим творчеството, решихме да му прибавим едно благо, за да видим… и може би прогледнем! Моят апел към хората е – Благотворете! ― обяснява кураторът на групата Ивайло Пеев.


Национален дарителски фонд „13 века България“
Галерия „
Проф. Васил Геров
Лозенец, пл. „Проф. Васил Геров“ № 1

Автор:
Мехмед Билял, НДФ "13 века България"
Публикация:
23.03.2015 г. 11:10
Посетено:
1164
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21068-ndf-13-veka-balgariya-predstavya-blagotvoritelna-izlozhba-50-na-50-na-grupa-9