Изложби

100 години от рождението на Георги Попов-Джон

Живопис, рисунки, илюстрации

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

28 април – 28 май
откриване 27 април, четвъртък, 18.00 часа

Софийска градска художествена галерия, ул. "Гурко" № 1


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Георги Попов–Джон (1906-1960) е от онези български художници, чието творческо развитие се свързва с европейските художествени процеси. Той живее и твори през първата половина на 20-ти век. За съжаление, името му не е сред най-популярните в българското изобразително изкуство, а разнообразното му творчество все още не е достатъчно популяризирано и задълбочено изследвано.

Кой е Георги Попов–Джон? Той е интересна личност, един от известните български бохеми, човек с богат спектър от творчески интереси. Работи в областта на живописния портрет, пейзажа, голото тяло, натюрморта, фигуралната композиция. Изявява се в сферата на монументалната украса, приложната графика и сценографията. Освен това е и блестящ майстор на перото – пише поредица от статии, посветени на различни културни събития и художествено-пластически проблеми.

През своя творчески път Джон Попов преминава през различни етапи. Особено плодотворно за него се оказва пребиваването му във френската столица от 1930 до 1935 и от 1937 до 1939. По това време той става част от френския художествен живот. Запознава се отблизо с френското изкуство, с представители на сюрреализма, футуризма и кубизма, с живописния език на Парижката школа. Въпреки влиянията, Джон Попов съхранява своя характерен артистичен почерк.

В периода 1947-1948 художникът живее и работи в Швеция, където създава илюстрации. От това време датират и акварелите му, които се отличават с изключителна колоритност.

От края на 40-те години до 1960 г. Джон Попов работи изцяло с пастел. Разработва темата „Рибари” в цикъл подготвителни рисунки и картини. Привлечен е от жанра на натюрморта.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата в Софийската градска художествена галерия включва около 75 творби – живопис и рисунки, и 6 книги с илюстрации. Произведенията са притежание на СГХГ, НХГ, ХГ Ямбол, ХГ Бургас, НХА, ателие-колекция Светлин Русев, НБКМ и частни колекции.

Целта на експозицията е да представи образа на човека и твореца Джон Попов, като  покаже всичко онова, което се е съхранило до днес и по този начин напомни за мястото на художника в културната ни история.

Изложбата е съпътствана от цветен каталог.
Куратор на проекта е Румяна Константинова.

Автор:
СГХГ
Публикация:
19.04.2006 г. 15:22
Посетено:
775
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2103-100-godini-ot-rozhdenieto-na-georgi-popov-dzhon