Изложби

Изложба „Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България”

17 март - 30 април 2015, Национален етнографски музей при БАН

Изложба „Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България”


◊ ПОКАНА

Изложбата „Красота от близо и далеч. Великденски яйца от Чехия, Словакия и България” се открива в залите на Националния етнографски музей при БАН на 17 март (вторник) от 17.00 часа и ще бъде отворена за посещения до 30 април 2015 г.

Изложбата е посветена на великденските обичаи и традиции на трите славянски народа. В центъра на вниманието са писаните великденски яйца. Показани са около 300 образци на яйца, рисувани и украсени чрез различни традиционни и модерни техники, прилагани в Чехия, Словакия и България. Една от идеите на изложбата е да представи на публиката богатството от орнаментални техники и мотиви, на декоративни стилове в трите славянски страни, както и разпространението им, за да разкрие техните общи черти, отлики и специфика.

Представени са около 24 различни техники за украсяване на великденски яйца. Всяко шарено яйце символизира възкресението, живота, любовта, а според изписването си носи и своето послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.

Изложбата е подготвена от Сдружение на чехи, словаци и приятели – Пловдив, Исторически музей – Велинград, и Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, със съдействието на членове на Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик” – България.

От 7 до 9 април експозицията ще бъде съпътствана от демонстрации на традиционни български и чешки техники за изписване на великденски яйца.

Заповядайте!

Автор: ИЕФЕМ - БАН
16.03.2015 г. 14:20
Посетено: 2398
Етикети: култура, традиции, изложба, ИЕФЕМ БАН, Словакия и България, Великденски яйца от Чехия
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21025-izlozhba-krasota-ot-blizo-i-dalech-velikdenski-yaytsa-ot-chehiya-slovakiya-i-balgariya