Изложби

Изложбата „Български витраж” гостува на Велико Търново

20.03.–07.04.2015 г., Изложбени зали „Рафаел Михайлов”

Изложбата „Български витраж” гостува на Велико Търново


◊ СЪБИТИЕТО

Български витраж
изложба

Изложбени зали „Рафаел Михайлов”
Велико Търново, ул. „Рафаел Михайлов” - 1
20.03.–07.04.2015 г.
Откриване: 20.03.2015, 17.30

Oрганизатор: Фондация Българско арт стъкло
                    
Веднага след успешното представяне във Варна, изложбата „Български витраж” ще гостува на Велико Търново, по случай официалния празник на града.

Старопрестолният град е избрал за свой ден датата 22 март, която се свързва с победата на цар Иван Асен II над гръцкия владетел Теодор Комнин при Клокотница, през 1230 г., както и с църковния празник Свети Четиридесет мъченици.

По повод празника община Велико Търново ежегодно организира богата културна програма, която тази година ще бъде допълнена от гостуващата изложба „Български витраж, с любезното домакинство на изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Не би било прекалено, ако кажем, че по своеобразен начин изложба „Български витраж” ще се чувства в старата ни столица „като у дома си”, тъй като търновското участие в нея представлява значителен дял. Четирима от общо петимата дебютиращи артисти са възпитаници на Великотърновския университет, които подреждат своите творби редом до тези на своите преподаватели. Това е несъмнено доказателство, че българската стъклопис има своя школа, като един от големите й центрове е именно град Велико Търново!


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Изложбата е условно разделена на две части – класици и съвременници.

В първата част, посредством фотоси, са представени творбите на нашите известни художници: Иван Пенков, Дечко Узунов, Харалампи Тачев, Георги Атанасов, Атанас Кожухаров и Никола Буков, съхранявани в сградите на важни държавни и обществени институции. Приехме този начин на представяне, тъй като, поради пропускателните режими, тези безценни творби остават недостъпни за очите на масовия зрител. Надяваме се, че настоящата изложба ще бъде добър медиатор между публиката и българските класици на стъклописта, които е крайно време да бъдат извадени от забвението, на което десетилетия наред ги обрича неблагодарната ни памет.

Втората част на изложбата е посветена на съвременния български витраж, представяйки с по една работа в материал най-известните автори на нашето време: Анастасия Тонкова, Андрей Янев, доц. Борис Желев, Венелин Фотев, Венера Константинова, Владимир Леков, Иван Ламбров, доц. Илия Янков, Лъчезар Дочев, Марин Маринов, проф. Николай Драчев, проф. Олег Гочев, Петър Савов, доц. Сашо Рангелов, Силви Басева и Юрий Василев.

Това е и първата сцена за изява на пет дебюта, в началото на техния професионален път: Велина Сталева, Весела Петрова, Даниел Иванов, Невена Лефтерова от град Велико Търново и Никола Грозданов от София.

Тематично проектът е посветен на класическите метални техники на свързване на детайлите – оловна и тифани, интерпретирани в традиционен витражен панел.

Изложбата няма търговски характер. Целта е да се направи, доколкото е възможно, исторически преглед на развитието на стъклописта у нас, както и да се представят съвременните тенденции в съществуващите у нас школи към Националната художествена академия и Великотърновския университет.

Изложбата се придружава от детска занималня включваща игри, за които са използвани репродукции на експонатите в изложбата.

Децата ще имат на разположение пъзели, кубчета, блокчета за оцветяване и други игри, за чието правилно използване ще бъдат ръководени от оригиналните творби в изложбата, в необичайната, но вълшебна атмосфера на Българския витраж.

ФБАС благодари на „Дружба – стъкларски заводи” АД, „Инковес” ЕООД и печатница „Демакс” за оказаната подкрепа.



Автор:
Искра Павлова, ФБАС
Публикация:
16.03.2015 г. 12:36
Посетено:
1418
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21021-izlozhbata-balgarski-vitrazh-gostuva-na-veliko-tarnovo