Изложби

Изложба "Вдъхновение от езера и планини" в СГХГ

Съвременна графика от Джъдзян, Китай

Изложба "Вдъхновение от езера и планини" в СГХГ
Лу Фан. Пролетен дъжд над Западното езеро, 1990


◊ СЪБИТИЕТО

Софийската градска художествена галерия
представя

"Вдъхновение от езера и планини"
Съвременна графика от Джъдзян, Китай

19 март – 19 април 2015
Откриване: 19 март, четвъртък, 18 часа

Изложбата гостува в СГХГ по повод петата годишнина от откриването на Музея на изкуствата на Джъдзян, който се намира в Ханджоу – столица на провинция Джъдзян, Китай. От колекцията на музея са подбрани 107 графични произведения, които очертават постиженията и отразяват най-общите белези на съвременната китайска графика. Насочен предимно към чуждестранна публика с по-ограничено познание върху новата история на Китай, подборът на експонатите отразява развитието на графиката в Джъдзян от средата на ХХ век до днес.


Графичното изкуство от Джъдзян се отличава с уникалното си историческо развитие и характерен стил. Джъдзян, считан за люлка на съвременната китайска графика, упражнява трайно влияние върху художествените процеси в страната. Изпълнени в различни техники – от традиционната китайска ксилография до сложни съчетания от съвременни изразни средства, графичните творби представят една широка панорама на теми, лични възгледи и обществени нагласи, разкривайки специфичната естетика и светоглед на изкуството в Китай.

Изложбата обхваща три раздела: „Мисловност – отпечатък”, „Човек – преход” и „Естествена среда – начин на живот”, които създават образната връзка Дух – Индивид – Обкръжение и запознават зрителя с културата, историята и природата на Джъдзян.

През годините от неговото откриване до днес Музеят на изкуствата на Джъдзян разглежда обогатяването на колекцията от произведения на местното китайско графично изкуство като една от основните насоки в развитието си. Името на изложбата „Вдъхновение от езера и планини” символично отразява не само географската даденост на Ханджоу, но и насочва към образи от поетиката, вкоренена в традиционната китайска култура, дала безкрайно поле за интерпретации на поколения артисти.


Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
16.03.2015 г. 10:54
Етикети:
Посетено:
2705
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21013-izlozhba-vdahnovenie-ot-ezera-i-planini-v-sghg