Изложби

Леда Старчева в галерия "Мисията"

Рисунки и скулптура

Леда Старчева в галерия "Мисията"


◊ СЪБИТИЕТО

Самостоятелна изложба на Леда Старчева - рисунки и скулптура, ще бъде представена от 19 март до 3 април в галерия "Мисията" към Държавния културен институт при Министъра на външните работи.
 
За Леда Старчева триизмерната пластика и двуизмерната рисунка са по специфичен начин противопоставени, но и свързани полета, на които тя се чувства еднакво вдъхновена и уверена. Нейното творчество излъчва елегантност, интимност и изящество в съчетание с енергията на формата, конструкцията и изразителността.

Копнежът по ненакърнената цялост ме доведе до тази серия рисунки – споделя художничката по повод на предстоящата си изложба. Това, което обединява представените рисунки, е формата, както и отсъствието на живот при избраните обекти.

Видът Palomena prasina е насекомо. Нежно зелено през пролетта и лятото, то добива бронзови оттенъци през есента. Корпусът му напомня миниатюрна скулптура - компактна и изящна със своята съвършена геометрия, съхранена в саркофага на хитиновата прелест. Неразцъфващите пъпки на растението Lilium, отрязано и поставено във ваза с вода, оставят чувство на разочарование от несъстоялия се живот. Издължената им затворена форма е застинала в определен момент, а от бледозелен и бяло-розов цветът им се променя в златно-бронзов. Така растението навлиза и започва своя път в пространството.

В експозицията са включени и няколко бронзови пластики, обединени от темата „Елегия“.

• Откриване на изложбата: 19 март (четвъртък) в 17.00 ч.
Галерия „Мисията“, ул. „Алфред Нобел“ № 2 (вход от ул. „Александър Жендов“)


Автор:
Държавен културен институт при Министъра на външните работи
Публикация:
13.03.2015 г. 12:41
Посетено:
1073
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21005-leda-starcheva-v-galeriya-misiyata