Изложби

Изложба на студенти от специалностите „Керамика“ и „Резба“ на НХА

Изложбата е част от проекта „НХА... Актуално“

Изложба на студенти от специалностите „Керамика“ и „Резба“ на НХА


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба на студенти от специалностите

„Керамика“ и „Резба“

на Национална художествена академия


16-29 март 2015

Галерия „Дебют“, бул. „Васил Левски“ 62, НУИИ „Илия Петров“

Откриване – 16 март (понеделник) от 18:00 часа


От 16 до 29 март Националната художествена академия ще представи в галерия „Дебют“ изложба на студенти от специалностите „Керамика“ и „Резба“, към Факултета за приложни изкуства. Двете специалности са традиционни за Академията и са създадени малко след основаването на Държавното рисувално училище през 1896 г.

Изложбата е част от проекта „НХА... Актуално“, който има за цел да представя специалностите на НХА пред учениците от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“.

Експозицията, която ще бъде показана в галерия „Дебют“ включва произведения на настоящи и дипломирани студенти. Интересно е съчетанието в една обща изложба на произведения от дърво и керамика, което за пореден път ще ни покаже връзката и душевността на двата материала, представени чрез съвременните подходи на обучение в Академията.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА СПЕЦИАЛНОСТИТЕ "КЕРАМИКА И "РЕЗБА" В НХА

Специалност "Керамика", която наскоро отбеляза своята 110-годишнина от основаването си, е намерила своето място в Националната художествена академия още в зората на нейното създаване. През 1904 г., с назначаването на проф. Стефан Димитров, започва обучение по специалността, което от самото начало е търсене на път древната традиция на керамичното изкуство да намери място в съвременността. През годините редица значими преподаватели, като проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев и Георги Коларов утвърждават специалността като една от водещите в НХА.

В днешни дни обучението по специалността е съобразено със съвременните аспекти на керамичното изкуство, базирано на индивидуалната артистична практика. Основната цел на обучението е подготовката на специалисти в областта на съвременната художествена керамика и на съвременните изкуства, предназначени за публична среда, на създаването на уникални авторски серии на керамични предмети, както и придобиването на задълбочени знания в областта на керамичната технология. За постигането на универсални умения са включени предмети като графични техники, компютърни изкуства, пластична анатомия, перспектива и др. Изучават се и редица теоретични дисциплини, като история на изкуството, естетика, философия, история на керамиката.

Специалността разполага с уникална технологична база, която дава възможност за реализацията на многообразни търсения в областта на съвременната керамика.


Специалност "Резба" в НХА. Дърворезбата е традиционно българско изкуство, свързано през хилядолетното си съществуване с основните процеси в българското художествено развитие. Затова целите и задачите на специалността съответстват на целите на НХА. Специалност „Резба“ е основана няколко години след основаването на Държавното рисувално училище.

Голямото разнообразие при приложение на творческата дейност на художника, завършил специалността изисква специфични познания в различни области. Това води до необходимост от усвояване на определени базисни и спомагателни дисциплини, които да позволяват на специалистите сами да се ориентират в многообразието от съществуващи проблеми в художествено-творческата дейност, включваща самостоятелно проектиране и създаване на художествени произведения, научноизследователска, консултантска, преподавателска, организационно-управленска и други дейности.

Художникът завършил специалност „Резба“ може да реализира своите професионални и творчески знания и умения при разработка на комплексни задачи в сферата на проектирането на интериора и екстериора, в създаването на художествени произведения в областта на пластичните изкуства, като художник проектант във фирми, заводи, научно-изследователски институти, проектантски бюра, да работи като член на авторски колективи, както и да работи в управлението на художествени институции, като музеи, галерии и др.

Фактът, че специалността се преподава единствено в НХА и няма аналог в чужбина, я прави уникална и й отрежда мисията да доразвива традиционното, като му придава духовно-асоциативните стойности на съвременността.



Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
13.03.2015 г. 10:33
Етикети:
Национална художествена академияизложбагалерия Дебют
проект НХА.Актуално
специалност Резба
специалност Керамика
Посетено:
1922
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/21000-izlozhba-na-studenti-ot-spetsialnostite-keramika-i-rezba-na-nha