Изложби

Галерия "Възраждане" представя Ишхан Нигохосян-Шани

За първи път в Пловдив със самостоятелна изложба

Галерия "Възраждане" представя Ишхан Нигохосян-Шани


◊ СЪБИТИЕТО

На 17.03.2015 г. от 18:00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис на Ишхан Нигохосян-Шани. Изложбата ще продължи до 06.04.2015 г.

Ишхан Нигохосян е от най-известните, интересни и любопитни живописци-хумористи на България. Неговите рисунки и картини, в които, почти винаги е заложена вицова идея, интелигентно и находчиво разработена, са като топли залчета смях. Често този смях опира в сатирата, а понякога и в романтично-еротично начало, примесено и със сантименталност.

Въпреки че смехът е главното оръжие и поприще на твореца, той никога не злоупотребява с него, не го принизява до празно и неуместно кикотене. При Ишхан всичко е елегантно, стилово издържано, с изявяване на висока култура и осмисляне, с една доброта на смеха, с прекрасен замах на рисунката и с великолепното му  усещане за смешното.

А от нас се иска единствено поне малко чувство за хумор!
Краси Алексиева, 2015 г.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Ишхан Нигохосян (Шани) е роден на 8 май 1950 г. в гр. София. През 1966 г., едва 16-годишен, отпечатва първата си карикатура във в. "Средношколско знаме". Следват множество публикации в различни печатни издания. Творбите му са предимно в сферата на живописатирата, графиката и карикатурата. Негови карикатури са публикувани във вестниците "Средношколско знаме", "Народна младеж" и "Стършел", както и в списание "Карикатура". Носител е на редица награди от различни конкурси в Канада, Турция, Германия и България, включително първа награда в карикатурната изложба "Човека и автомобила". Първата му самостоятелна изложба е през 1981 г. Има множество участия в изложби в България и чужбина. Негови творби са собственост на частни колекционери от САЩ, Германия, Канада, Белгия, Франция, Испания и Швейцария. Редовен участник в изложби и пленери на тема "Живописатира" в София, Габрово и Горна Оряховица.

През юли 2004 г., в изложбата „Живопис-Сатира”, организирана от СБХ, Ишхан Нигохосян получава Първа награда за кинетичната творба „Лудата картина”, която създава съвместно с Емил Лазаров.

Той е включен в арт-проекта "Българските автори". Една от последните му изложби до момента бе през 2011 г. в галерия „Пунто Арт Базар” и е посветена на най-постоянната тема в творчеството му - "Дон Кихот и Санчо Панса".




Автор:
Сим Алексиев
Публикация:
10.03.2015 г. 12:53
Посетено:
2546
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20981-galeriya-vazrazhdane-predstavya-ishhan-nigohosyan-shani