Изложби

"Това не е текст" – изложба на Кирил Прашков

Изложба във Vivacom Art Hal

"Това не е текст" – изложба на Кирил Прашков


◊ СЪБИТИЕТО

"Това не е текст"
изложба на Кирил Прашков

10-21 март 2015, Vivacom Art Hall

Куратор Яра Бубнова

Изложбата ще бъде открита във вторник, 10 март, от 19 часа във Vivacom Art Hall, ул. "Гурко" 4

 

◊ ДУМИ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Кирил Прашков, човекът на словото


Изложбата "Това не е текст" на Кирил Прашков, всъщност е съставена от текстове. Това са цитати от поезия и проза, традиционни латински поговорки, игри на думи, както и псевдо-цитати и изречения, които изглеждат като поговорки. Някои от тях са превърнати в скулптура, във фин релеф, изграден от намачкани всекидневници. Другите са виртуозно "изписани" с тел и така допълват древното изкуство на калиграфията с ново средство. А има и такива, които въобще завършват със светеща крушка, този традиционен спътник на четенето. Присъстват текстове на български, английски, латински, руски, известно е, че авторът има още текстове на други езици, сръбски и френски, например.

Тази изложба е вид модерен литературен сборник, чийто съставител реагира на информационната пренаситеност, широката публичност на лаишки мнения, противоречиви слухове и безсъдържателни сплетни, застрашаващи отговорното "академично" цитиране и вярата в метатекста.

Противоречието между названието и съдържанието на експозицията, разбира се, ни отпраща към Рене Магрит и прочутата му картина "Предателството на образа", където под изображението на лула е изписано "това не е лула". Но ако това, според Мишел Фуко, внася бъркотия в традиционните отношения между език и образ, при Прашков превръщането на текстове във физически обекти в пространство настоява на способността на думите да се овеществят, да се превърнат в предмети. Като такива те имат сила, тежест, размери, конкретност, телесност. Те не просто засядат в паметта, а се запечатват там физически, набиват се като трън в очите. Кирил Прашков, скулптирайки думи, придава нов смисъл на понятието "добре оформено изречение".




Автор:
Яра Бубнова
Публикация:
09.03.2015 г. 16:44
Посетено:
1131
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20980-tova-ne-e-tekst-izlozhba-na-kiril-prashkov