Изложби

Пловдивската галерия „Загреб“ представя „закъснелия импресионист“ Иван Русев

„Парченца светлина“ - изложба живопис

Пловдивската галерия „Загреб“ представя „закъснелия импресионист“ Иван Русев


◊ СЪБИТИЕТО

До 9 април пловдивската галерия „Загреб“ представя самостоятелната изложба „Парченца светлина“ на живописеца Иван Русев. Колоритните платна, изобразяващи морета, пейзажи, цветя и голи женски тела, са начинът, по който художника предлага да се заредим с пролетно настроение.

„Парченца светлина“ е онази доза позитивност, с която само изкуството би могло да припомни на човек красотата на ежедневието. А живописта на Иван Русев е доказала, че го умее. Както казва изкуствоведът Красимир Линков „Иван Русев е от този тип художници, които ни връщат красотата на света. Негов стремеж е да улови мимолетността на мига и да гледа на живота като низ от красиви мигове, които се нижат и не се връщат назад“.

„На фона на побъркващите темпове, на които е подложен съвременния човек, радостта от ежедневните мигове все повече бива пренебрегвана. Щастие е за мен да я връщам на хората... да ги сещам, че има поводи за добро настроение и светли мисли. Затова и нарекох изложбата „Парченца светлина“.  Бих желал повече хора да се докосват до светлината, като състояние на духа.“ – коментира авторът Иван Русев.

Желанието на „закъснелия импресионист“, както го нарича колекционерът Димитър Инджов, е увенчано с успех. Това се вижда по лицата на присъстващите на вернисажа, които възторжено коментират колко много светлина има в платната на Иван Русев. В атмосферата се носи приятна доза позитивност. Критиката също е благосклонна. Бордът на Дружеството за авторски права „ИЗА – АРТ“ в лицето на акад. Александър Радославов (председател) и Красимир Босев (отговорен секретар), както и големият плакатист Костадин Отонов, дават своята висока оценка за платната на Иван Русев. И тримата, емблематични фигури в българското визуално изкуство, коментират, че подобна майсторска живопис е рядкост за нашето съвремие.

Всеки, желаещ да намери своето "парченце светлина", е добре дошъл до 9 април в пловдивската галерия "Загреб", ул. "Загреб" 9 ("Капана", уличката зад "Халите").




Автор:
Мирела Караджова
Публикация:
07.03.2015 г. 14:12
Етикети:
Иван РусевживописизложбаПловдив
Парченца светлина
галерия Загреб
Посетено:
2789
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20968-plovdivskata-galeriya-zagreb-predstavya-zakasneliya-impresionist-ivan-rusev