Изложби

„Червена нишка” - изложба в галерия "Ларго", Варна

Изложба живопис на Силвия Павлова и Григор Велев

„Червена нишка” - изложба в галерия "Ларго", Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Арт галерия "Ларго" представя

„Червена нишка”
Изложба живопис на Силвия Павлова и Григор Велев


06-25 март 2015 г.

Пресконференция с авторите – петък, 06 март 2015, 13:30 ч., в галерия “Ларго”

На 06 март 2015 от 18:30 часа се открива сто и третата поред изложба в Арт галерия "Ларго". С нея за първи път във Варна ще бъдат представени двама художници с ярко изразена индивидуалност, различност и рядко срещани художествени похвати и начин на работа. Силвия Павлова и Григор Велев са софийски автори, свързва ги сърдечното приятелство, позитивния поглед към живота, както и няколко съвместни творчески изяви. За втори път тази година ще ги свърже и общото пространство – след тяхната съвместна изложба в галерия „Джамията” в Дупница, сега и варненската публика ще има възможност да види творбите им в съвместна експозиция. Дуетният си проект двамата са нарекли „Червена нишка”.
   

◊ ИЗЛОЖБАТА

Случайно или не, откриването на изложбата съвпада с традиционното, ежегодно връзване на червено-белите нишки в началото на март. Вековният български ритуал, пълен със символика, отразява изконния интерес на човека към магичното, към наричането, към пожелаването (на добрата съдба). Със сплетените нишки ние гоним злите духове, гоним зимата, наричаме за здраве. После скриваме тези нишки под камък и чрез този ритуал гадаем за бъдещето ни, за предстоящата година, за съдбата… По една магична случайност единият от авторите в тази изложба – Силвия Павлова, като художник работи активно не само с боите и платното, но и с текстила като материал, умело вписващ се в творбите й. Завършила специалност „Текстил” в Националната гимназия за приложни изкуства „Свети Лука”, младата авторка очевидно е привлечена неустоимо от предизвикателството да вплете платното, преждата, нишката в своите картини. В резултат на изработената от нея собствена смесена техника на работа, в творбите й оживяват именно древните, сакрални умения на българката да вплете със своите тънки, нежни и чувствителни пръсти красотата в своите шевици, ризи, черги… картини. Не само материалите и начина на използването им при Силвия са много интересно предизвикателство. Характерни за художничката са буйния, необуздан колорит, предизвикателна цветност в картините й. Силвия не пести цветовете, те са като един изригнал вулкан в творбите й, ярки, първични. В картините й ще открием заигравки с митологията, с древните езически ритуали, с кукерските маски – в трилогията „Пасионато”. Разглеждайки внимателно друга част от творбите й, ще открием силно изразена художествена линия, свързана с Родопите, с магичността на планината, с ритуалите й, с родопчаните – хората, населяващи я и придаващи й своя характер, както и тя – на тях. В картините „Четиримата”, „Заедно”, „Поле”, „Чаках те” откриваме единението на човека и планината, на човека и природата. Сякаш те (хората) черпят силите си от планината, упованието им е в нейната извечна мощ. Като че ли през картините преминава силна връзка, нишка, която влиза в земята и потъва надълбоко, за да се върне обратно – вече като силата на планината, която захранва обратно своите чеда – „Чаках те”, „Спасение”… В част от картините откриваме пак родопски пейзажи – мекотата, нежността на планината („Меки камъни”, „Тихото езеро”). В „Дяволски приказен” ще припознаем сакрално за българина място – Дяволския мост край Ардино. И така, от творба на творба, потъваме в мистичната приказка, която ни разказва планината.
   
В картините на другия автор – Григор Велев, преминават като една „червена нишка” някои общи теми, общи символи, общи знаци и образи. Малката „червена нишка” откриваме в буквалния смисъл в почти всяка творба. Колекцията тръгва от една история с елемент на изповед в една „картина-писмо”. Оттам преминава в малки точки, малки червени нишки… ленти, водещи съзнанието ни към паралелни светове… към „космоса на твоето тяло”… Разговорът със зрителя започва с едно пределно ясно послание-откровение, в стихотворен ритъм, написано-нарисувано от художника в картината „Писмо”. Сюрреалистичното пътуване из космоса на женското тяло преминава в сюрреалистично пътуване към загадката на женската душа чрез картини и образи. Във всички творби ще открием малки червени точки, като кръвни телца, пулсиращи и живи. Те потропват от картина в картина, пулсират с ритъма на сърцето, отброяват тласъците на кръвта във вените. В по-новите му платна малките кръвни телца се превръщат в червена нишка, която следва лутанията на неспокойния ум на твореца. Отново от творба в творба лентата развива сякаш спомена на автора за една друга, паралелна реалност, толкова непозната за нас, толкова странна, че в очите на неподготвения зрител тя придобива формата на сюрреалност, паралелен космос на две търсещи се, изтерзани души…

Очакваме ви на откриването на изложбата на 06 март, петък, от 18.30 часа в салона на галерията на ул. "Хан Крум" 8 във Варна. Повече снимки можете да видите на www.largogallery.com.


◊ ХУДОЖНИЦИТЕ
   
Силвия Павлова завършва Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София със специалност „Текстил и технология на облеклото” и Нов Български Университет със специалност „Театрално изкуство”, с професионална квалификация „Сценограф”. Има 10 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Велико Търново и Дупница. Печели няколко награди: през 2005 г.- Голямата награда на Втори Национален конкурс за млади стилисти и дизайнери „Изгряваща мода”, организиран от Национална Камара за Мода - България и Първа награда в раздел “Висша и авангардна мода”. През 2007 г. печели втора награда в раздел ЖИВОПИС на националната инициатива “България - част от пъзела на Европа”. През 2010 г. е победител в международния конкурс "Light as Inspiration", организиран от Sunflowers International Association for Art & Cultural Exchange – Германия. Живее и работи в София.

Григор Велев завършва Техникум по керамика и стъкло – Гара Елин Пелин, спец.”Технолог на стъкло” през 1988 г., а през 1999 г. се дипломира в НХА – София, със специалност „Силикатен дизайн”. Работи като дизайнер в архитектурно студио и като преподавател по рисуване и дизайн в “Професионална гимназия по керамика” - гара Елин Пелин. Член е на СБХ. Има 8 самостоятелни изложби в София, Пловдив, Димитровград, Казанлък и Дупница. Негови картини са притежание на колекционери в България, САЩ, Южна Корея, Италия и Франция.


Автор:
Нели Вълчева, галерист
Публикация:
05.03.2015 г. 17:01
Посетено:
1262
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20961-chervena-nishka-izlozhba-v-galeriya-largo-varna