Изложби

Изложба на Стефан Пейчев в Сливен

Честване на 110-годишнината от създаването на Художествена галерия „Димитър Добрович”

Едно от културните събития-акценти за отбелязване на 110 години от създаването на Художествена галерия „Димитър Добрович”, стана изложбата с творби на скулптора Стефан Пейчев и съпругата му Иванка Пейчева. Художникът е създател на култовия за сливенци паметник на войводата Хаджи Димитър и на възрожденците (1931-1935 г.). Рождението и първите творчески стъпки на автора са свързани със Сливен, където в читалище „Зора” прави първата си самостоятелна изложба. Проф. Жеко Спиридонов култивира у него професионалните умения на скулптор, доразвити чрез специализациите в Германия, Италия (Рим) и Чехословакия.

Много от паметниците в Сливенския регион носят талантливия му почерк: на митрополит Гервасий и Добри Желязков-Фабрикаджията в града под Сините скали, на четата на Ботев в Козлодуй, Пантеона на възрожденците в Котел и др. Удостоен е през 1973 година от община Сливен с Голямата награда за литература и изкуство „Добри Чинтулов”.

Настоящата експозиция бе открита в къща „Георги Миркович” в присъствието на кмета на града, инж. Кольо Милев, и дъщерята на автора, Илиана Симеонова, дарител, на творци и много граждани. Етюди от обучението на Ст. Пейчев в Италия, негови дипломи, рисунки, снимков материал от реализирани паметници,  релефи, керамични пластики и други (на обща стойност над 20 х. лв.), са сред дарените от неговата дъщеря.

Тя стана свидетел при посещението си в Сливен на активните ремонтни дейности по реновиране на площада в центъра, където се намира паметникът-постамент, изработен от нейния баща. Сливенският градоначалник благодари на гостенката за изключителния дарителски жест и за подкрепата на изкуствата в Сливен, уверявайки я в усилията на общината да се грижи и в бъдеще за емблематичните произведения на Стефан Пейчев.

Илиана Симеонова изрази задоволство от решението си още в 2007 година да дари негови произведения на Художествената галерия в града, чувствайки се негов жител. Подчерта и увереността си, че баща й би бил щастлив от нахождението на творбите му във „воеводското селище”, сам стоял, като човек на изкуството, над материалните неща. Тя бе отличена от ръководството на общината с плакет и почетната значка на града.

При откриване на изложбата директорката на Художествена галерия „Димитър Добрович” Даниела Ненчева насочи вниманието на присъстващите към ролята на снимковия материал за докосване до автентичната атмосфера в ателието на знаменития скулптор, придобивайки впечатления и от процеса на създаване паметниците на родолюбиви българи, исторически личности и особено – върху гордостта на сливенци: паметника на Войводата Хаджи Димитър и сливенските деятели от епохата на Възраждането.


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
02.03.2015 г. 00:14
Етикети:
СливенИзложба
Иванка Пейчева
Илиана Симеонова
Стефан Пейчев
Посетено:
1017
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20939-izlozhba-na-stefan-peychev-v-sliven