Изложби

"Сестри, да се държим!" - изложба на Вацлав Гирса в Чешки център

Първата изложба от проекта за съвременно чешко изкуство "4 стаи" на куратора Едит Йержабкова

"Сестри, да се държим!" - изложба на Вацлав Гирса в Чешки център


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 март в 18 часа в Чешкия център ще бъде открита първата изложба от проекта за съвременно чешко изкуство "4 стаи" на куратора Едит Йержабкова.

В София художникът Вацлав Гирса ще представи своите картини и платна под названието "Сестри, да се държим!". На събитието ще присъстват авторът и кураторът.


Вацлав Гирса е роден през 1969 г. в Прага. Завършва пражката Художествена академия, ателие „Живопис“ при доц. Владимир Скрепъл и доц. Иржи Кованда (2007). Има повече от 30 самостоятелни и над 70 колективни изложби в Чехия и чужбина, участва в симпозиуми и уъркшопове, негови творби присъстват в Народната галерия в Прага, Wannieck Gallery в Бърно, в галерията в Храдец Кралове и мн. други.

Картините на Вацлав Гирса се развиват в две основни линии. Първата са много изразителни триизмерни платна, симптоматични със своя интроспективен характер, под формата на дневник или комикс разкази, за втората линия е типична своеобразната геометрия. Художникът използва метода на играта с постепенно абстрахиране на реалността, поставяйки я на самия ръб на изобразяването. Съчетава своите абстрактни и геометрични платна с експресивни или чисто пресъздадени такива. В процеса на работа Гирса засяга важни въпроси за това какво е живописта, като я дефинира именно чрез самата нея – от една страна могъщо агресивна, но и с внимателно използване на четката, чрез дебел пласт боя или колажи. Обикновено подрежда картините си в големи инсталации.


Едит Йержабкова (1970, Щернберк в Чехословакия) е куратор и критик. Учи теория и история на изкуството във Философския факултет на университета „Палацки“ в Оломоуц (1990-1996), след което живее известно време в чужбина. В периода 2006-2009 г. е куратор и заместник директор на галерията за модерно изкуство Klatovy / Klenova. От 2010 г. работи в пражката галерия „Fotograf“ и в научно-изследователския център в Академията за изящни изкуства в Прага. От 2011 г. заедно с Доминик Ланг води ателието по скулптура в същата академия. Стреми се да идентифицира съвременните емоции и проблеми. Експериментира с формата на изложбите, например с инсталирането на картините. Има публикувани много критични статии в периодични издания и каталози. Проследява трансформиращите се в чешкото изкуство процеси през последните 30 години.


„Експресивна, дива, дори „брутална“ живопис (това са прилагателните имена най-често използвани за описване на творбите на Гирса), носеща със себе си недоизказано предположение за право за прекрачване на граници: особено граници на т. нар. добър вкус…

В един от текстовете, допълващи през последните години изложбите на Гирса, Едит Йержабкова подчертава „отчаяната нужда от искреност като защита срещу разпрострялото се управление на безделната постмодерна дистанция“. Зад това обаче стои обяснението, че Гирса учи в Художествената академия в период, когато в съвременното чешко изкуство започват отначало незабележимо, по-късно все по-отчетливо да се появяват усилия за намиране на ново интензивно отношение към „света навън“…“
(из каталога към изложбата „Братя, да се държим“!)


Автор:
Силвия Дерибеева, Чешки център
Публикация:
27.02.2015 г. 14:29
Етикети:
Едит ЙержабковаЧешки центъризложба
съвременно чешко изкуство
да се държим
Сестри
Вацлав Гирса
Посетено:
979
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20920-sestri-da-se-darzhim-izlozhba-na-vatslav-girsa-v-cheshki-tsentar