Изложби

Светът е оцелял, защото се е смял!

Изложба плакати от художествения фонд "Хумор на народите"

Светът е оцелял, защото се е смял!


◊ СЪБИТИЕТО

В Музея „Дом на хумора и сатирата” продължава поредицата от изложби, посветени на паметни годишнини. След „Габровски шеги” в зала 5, екипът на Веселата къща предлага подбор от 34 плаката на 19 автори от България, Иран и Япония, визуализирали със средствата на своето изкуство мотото на Дома „Светът е оцелял, защото се е смял”.

Изложбата ще отвори врати на 5 март т.г. в зала 6 и ще може да се разглежда до 28 март.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Японците твърдят, че времето, прекарано в смях, е време, прекарано с Бога. Тъй като всяка изложба е синтез между човешкото и божественото, достатъчно е да се разходим сред експонатите, за да усетим досега с двете начала. Когато гледаме плакати, очакванията ни са за ново знание (плакатът е вид информация, оттам – път към знание) и емоции (идещи от естетическия заряд на всяка творба).

Какво ще видим в най-новата изложба от фонда „Хумор на народите”? Безспорно, това са 34 отговора на въпроса за оцеляването на света! Всеки от авторите е категоричен, че най-лесният начин е чрез усмивка, чрез смях, представени ту като ведро човешко лице, ту като стилизирани популярни персонажи, ту като алегории зад познатите предмети. Творците ни повеждат в една очарователна вселена от усмихнати човешки лица, моделирани от цветя (У. Г. Сато), от географски названия (Лейла Салими), дори до болка познатите ни сърп и чук могат да грейнат като усмихнато лице (Н. Атанасов), а един ключодържател може да е съставен само от... усмивки (Дамян Дамянов). Сред експонатите ще видим творби на автори с награди за плакат от различни издания на Международното биенале (на Милена Абанос, Люба Томова, Ненко Атанасов).


◊ ЗА МОТОТО НА ДОМА

И на тази изложба названието не е избрано случайно: това е мотото на Дома, негова запазена марка вече повече от 40 години.

Тогава, преди 40 години, обновената и модернизирана сграда на една бивша кожарска фабрика се превръща в нещо неповторимо, наречено Дом на хумора и сатирата. Това „нещо” си има рожден ден (1 април 1972), има си и любимо мото (сега бихме казали лого) и дори нещо като фамилен герб – своя емблема. Мотото – „Светът е оцелял, защото се е смял” е специално поръчано от неуморния първи директор Стефан Фъртунов на поета–сатирик Радой Ралин, за дълго намиращ се в немилост заради своите „Люти чушки”. Най-напред в публичното пространство мотото се появява в каталога на Първото международно биенале на карикатурата и малката сатирична пластика през 1973.

Емблемата пък – стилизираната като земно кълбо габровска котка, също специално поръчана, е дело на художника Богдан Бенев. Ето така тази неголяма изложба става повод да надникнем в аналите на Дома на хумора и сатирата и да си спомним за творци и жизнени съдби, свързани с Габрово или достойно вградени в темелите на културната история на града.

Изложбата „Светът е оцелял, защото се е смял!” очаква своята любознателна и отзивчива публика.Автор: Венета Георгиева-Козарева
25.02.2015 г. 13:51
Посетено: 1615
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20909-svetat-e-otselyal-zashtoto-se-e-smyal