Изложби

Галерия "Възраждане" представя Емилия Арабаджиева със "Зелената душа на планината"

Изложба живопис

Галерия "Възраждане" представя Емилия Арабаджиева със "Зелената душа на планината"


◊ СЪБИТИЕТО

На 03.03.2015 г. от 18.00 ч. в галерия "Възраждане" ще се открие изложба живопис „Зелената душа на планината“ на Емилия Арабаджиева. Изложбата ще продължи до 16.03.2015 г.

В тази колекция картини ние опознаваме една нова Емилия Арабаджиева, чуваме нови звуци от нейната художническа лира. Пейзажи, които ни шептят за зелената душа на планината. Пейзажи меки и деликатни, в нежни, поетични тонове. Прелестна заобленост на формите и сладко спокойствие в женствените извивки на баирите. Емилия е запечатала ниската планинска природа в нейното омиротворение и тишина.

Усеща се любовното отношение между художник и натура и всяка картина е като мажорно преклонение пред красотата на ширналите се до хоризонта зелени и меки природни форми.
Краси Алексиева, 2015 г.

 
◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Емилия Арабаджиева. Родена на 16.02.1952 г. в гр. Пловдив. Завършила Сценография в Художествената академия – София, в класа на проф. Асен Стойчев през 1976 г. Още по време на следването си в София работи на хонорар в БНТ, съвместно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.

При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ - Пловдив в телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и др. Сценограф и на две постановки в Куклен театър, Пловдив: „Меко казано” на Валери Петров с реж. Елена Владова и „Ние врабчетата” на Радичков с реж. Камен Арсов.

От сезон 1979-1980 до 1989 г. работи като щатен сценограф в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов”, Пловдив. Там реализира 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин Христов, Симеон Димитров и др. Има осъществени две постановки в театър „Алтернатива”, София - „Ромео и Жулиета” на Шекспир и „Да умреш от смях” на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров.

По това време работи и като преподавател в СХУ за сценични кадри, Пловдив и лектор по Художествено оформление на спектакъла в Пловдивски университет.

От 1992/93 г. е директор на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив, а от 2005 г. хоноруван преподавател по История на костюма в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуства – Пловдив.

Художник на документални филми - „Сказание за българската земя”, „Великолепието на Армира” и др.

Има издадена книга „История на костюма”.

Има участия и редица международни проекти като: „Точки на пресичане” – музиката в изобразителното изкуство с партньори от Германия и Полша, работа по програма „Коменски” и др. През целия си творчески път работи и кавалетна живопис, и дизайн на книгата. Продължава работата си като сценограф.

Първата жена, носител на наградата „Мечът на Ромфея” на галерия „Ромфея”, Пловдив за 2010 г.

Има осъществени 19 самостоятелни изложби и множество участия в общи такива.

Автор: Сим Алексиев
24.02.2015 г. 19:48
Посетено: 1640
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20904-galeriya-vazrazhdane-predstavya-emiliya-arabadzhieva-sas-zelenata-dusha-na-planinata