Изложби

Арт Галерия Le Papillon представя "Огънати пространства" - изложба бижута

Сборна бижутерска изложба - 26 февруари – 26 март 2015 г.

Арт Галерия Le Papillon представя "Огънати пространства" - изложба бижута


◊ ПОКАНА

Галерия Le Papillon Ви кани от 26 февруари до 26 март в изложбения салон на ул. "Драгоман" №12, Варна, да изследваме границите на въображението на участниците в настоящата бижутерска изложба "Огънати пространства".

В тази, станала традиционна сборна експозиция, ще анализираме, ще се наслаждаваме на изтънчен дизайн, на фантазията и фината изработка. Ще се докоснем и изпробваме нови светове - уникални бижута – отразяващи вижданията на бижутерите за ОГЪНАТИ ПРОСТРАНСТВА. Изразните средства на дизайнерите са предизвикателство за естетическо изследване на измеренията от огънатите пространства. Въображението и специфичната техника на участниците, сътворяват пространствени реалности в бижута – част от нашето ежедневие или израз на индивидуалния ни стил в специални случаи.


ИЗЛОЖБАТА "ОГЪНАТИ ПРОСТРАНСТВА"

Науката разглежда „ОГЪНАТИ ПРОСТРАНСТВА / CURVED SPACES“, не просто, като четириизмерно пространство-време, а пространство-време с допълнителни, скрити измерения. За да се получи този ефект е необходима огромна маса, черна дупка или масивна звезда, чиято гравитация да деформира самите нишки на пространството. Изследователи може би вече са открили начин да симулират това огъване без да се налага да се попада в черна дупка. Модерната физика, главно чрез гениалните открития на Айнщайн, показа как времето променя и пространствените представи. Създават се усещания за нови видове пространства – огънати, турбулентни, паралелни... Традиционните схващания за пространството и пространствеността се променят, както и за въображаемите/виртуалните пространства. Пространствеността е „визуална“, „акустичнa“, скрита. Абстрактното мислене е способността да виждаме „невидимите“ пространства, а въображението е ключов елемент за нашето съзнание.

Но да оставим физиците и математиците да изследват огъването на пространството и достигането до червеевите дупки. Нека видим как влияе изкуството върху честотата на мечтите, върху самото желаене за мечтаене? Дали е “бягство от реалността”, “затваряне на очите” или “преминаване в друг свят”?

Галерия Le Papillon Ви кани да изследвате двуизмерното, триизмерното пространство с езика на фантазията, със средствата на метала и други вдъхновяващи материи. Да открием Вашето огънато пространство:

· Мини вселени, изобразяващи мечти, спомени или реалности

· Футуристични обекти от материали на бъдещето

· Обекти от миналото, съхраняващи елементи от време, към което винаги искате да се върнете

· Пространствено огънати обекти, обединяващи две и повече времеви измерения и плоскости

· Бижута, изследващи границата на въображението

· Обекти на изчистената простота или натоварени с информация от няколко измерения

· Пространства – богати на цвят, мирис и други стимулиращи сетивата усещания

 
Дали ще намерим себе си, детайли от нашата реалност или създаденото с любов бижу ще ни приобщи към едно ново за нас измерение? Всеки зрител ще направи своя личен избор, щом позволи сетивата му да се докоснат и усетят огънатите пространства на стила, вижданията и мечтите на тазгодишните участници в сборната бижутерска изложба на арт галерия "Папийон". Повечето от накитите в експозицията са изработени от сребро 925, позлата, бронз, емайл, високотемпературен порцелан, текстил, кожа. Използвани са скъпоценни и полускъпоценни камъни и др. Без ограничения в големината, разнообразие от форми и декоративни решения, широка гама от материали, концептуални цели и перфектна изработка, едни от най-известните дизайнери, художници-бижутери ще ни представят творчеството си. В това издание участват както много утвърдени автори, известни в България и по света сред почитателите на дизайна и фините бижута, така и студенти, които за първи път ще се представят във Варна, изучаващи тайните на метала под умелото ръководство на проф. Димитър Делчев в катедра „Метал“ към НХА София.


Участниците в CURVED SPACES тази година са 33-ма носители на уникални идеи и естетиката на съвременните тенденции. Това са:

Ангелина Цветкова, Атанас Хранов, Богдана Топрева, Борислав Кръстев, Велислава Божинова,  Виктор Павлов, Владимир Николов, Владимир Радоев, Даниела Андреевска, Даяна Казакова, Детелина Живкова, проф. Димитър Делчев, Димитър Петров, Евгения Илкова, Евгения Цанкова, Женя Адамова, Иво Борисов, Иво Илиев, Калина Филчева, Калина Чанкова, Камена Сиракова, д-р Мирена Златева, Николай Сърдъмов, Полина Димитрова, Ралица Дековска, Севдалина Иванова, Силвия Чанева, Симеон Шомов, Снежана Нейкова, Стефан Димитров, Теодор Лулчев, Цветелина Алексиева, Яна Танковска.


◊ КАКВО СПОДЕЛЯТ НЯКОИ ОТ УЧАСТНИЦИТЕ

Николай Сърдъмов

Точки на пресичане

Най-новата ми колекция се състои от брошки, медальони, пръстени и обеци.

Основен компонент в нея е кръгът. Всяко бижу представлява триизмерна композиция, в която се преплитат окръжности в шест различни размера. Формите са изградени симетрично - тръгвайки от центъра, елементите се разполагат под различен ъгъл, като оформят геометрията на въздушни пластове и групи от компоненти, обединени в обща композиция. Получава се ефект на мрежа, в която като основна организационна форма се откроява кубът.

Конструирането на различните форми ми донесе удоволствие като от игра на изпробване на възможности и варианти. При това използвах еднакъв брой компоненти, които свързвах във форми с различни характеристики: структура, гъстота и размер.

Всяка една от работите първоначално се изготвя във восък, след което се превръща в бижу от сребро или злато.


Даниела Андреевска

Камъкът диктува пространството на моите бижута. Затова и не лея среброто, а работя всичко на ръка, режа сребърния лист, опъвам сребърната тел. Всичко, което правя е уникално и единствено, защото всеки камък е неповторим. Той огъва реалността по своя собствен контур. Пространството на моята бижутерия е пространството на полускъпоценните камъни, които я обитават.


Велислава Божинова

Красиво или грозно? Ценно или ненужно? Енигматично или разпознаваемо? Всички тези въпроси, които нямат само едни верен отговор, ме карат да търся, да откривам и да уча повече за света около мен.

Природата, като вдъхновение за органичните форми на моите обекти, и обикновените предмети от ежедневието, създадени от човека, са главните ключови думи в концепцията ми.

Преработвайки безполезни порцеланови и керамични предмети, създавам нови продукти с различна и по-висока стойност.

Огънати пространства: Вдъхновена от гладките повърхности, линии и отвори на мидени черупки и кости, изграждам триизмерни скулптурни форми. Когато светлината минава през отворените огънати пространства, сенките създават специфична атмосфера. Обемите се появяват и изчезват в нюансите на бялото. Балансирайки между абстрактното и разпознаваемото, адаптирам обикновените предмети към света на моето въображение и им давам ново значение.

 
Д-р Мирена Златева

“Едно парче, едно перце… ЕДНО, което се повтаря, създава път, оставя следа, създава Ново пространство… Или Една сълза, отронена в скръбта на старото време, сълза-вода, покълваща Нови крила за Ново пространство.”


Участници от катедра Метал при НХА, София

Евгения Илкова

“Първата асоциация, която правя, чувайки заглавието, е свързана с огледалната симетрия, с отраженията на дадени обекти. Това е нещо, което наблюдаваме навсякъде около нас. Фигури и обекти, заедно с техните неразличими огледални образи. Пространството между тях, диалогът, който водят, огънатите пространства, които окото ни не улавя. С бижутата си наблягам точно на този проблем. Изразявам нечутото, неразбраното, невидимото, което дори незабележимо винаги е там, в конфликт с реалността.”


Иво Илиев

Дизайнът на моите бижута има за цел да съчетае търсенето на нетрадиционни линии и форми и модерни тенденции в изработването им. Вдъхновение търсих в природните форми и в сюрреалистичните творби на Салвадор Дали. Приех като предизвикателство самата дума „огъване”, за да създам серия бижута от огънат метал, представящи пространствата.


Калина Филчева

Непрекъснатостта и безкрайността на полета на душата и мечтите се завихрят в съзнанието като безброй нишки, опитвайки се да достигнат до крайната цел на съвършенство, преминаващи през различни състояния и цветове по пътя си. Бижутата, като едни пазители на мечтите, подканят въображението към едно друго измерение, в което съществува искрена емоция, подвластна на пространствата вътре и извън нас.



Автор:
галерия Папийон
Публикация:
24.02.2015 г. 19:52
Посетено:
1714
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20903-art-galeriya-le-papillon-predstavya-oganati-prostranstva-izlozhba-bizhuta