Изложби

Изложба „Обичаният Вазов“

По случай 165 години от рождението на писателя

Изложба „Обичаният Вазов“


◊ СЪБИТИЕТО

От 17 до 28 февруари във фоайето на Народния театър „Иван Вазов" можете да видите изложбата „Обичаният Вазов", посветена на 165-годишнината от рождението на патриарха на българската литература.

Експозицията съдържа над 30 творби, дело на именити български майстори, подарени на Вазов за двата му юбилея през 1895 г. и 1920 г. Има и две платна на Мърквичка – картината „Македонка", подарък от дружество „Чех", и портретът „Старец", личен дар от художника.

Дело на Иван Мърквичка е и оригиналната илюстрация към поемата „В царството на самодивите" в поздравителния адрес на „Славянска беседа", връчен на Вазов за първия му юбилей. Тук е и първият портрет на Вазов, рисуван от Антон Митов през същата 1895 г. Две картини – „Портрет на проф. Иван Д. Шишманов" и „Цветя", са подарени на писателя от Елисавета Консулова през 1919 г. и 1920 г.

В изложбата "Обичаният Вазов" са включени и поздравителните адреси до писателя, повечето от тях шедьоври на декоративното изкуство, дело на художниците Харалампи Тачев, Антон Митов, Димитър Занков, Сава Злъчков. Присъстват и няколко уникални предмета, които по своя характер се доближават до творби на изкуството. На първо място това е поръчаната специално във Виена сребърна лира със сребърен венец и позлатена панделка, върху чийто листенца са изписани имената на Вазовите творби. До нея е изложена сребърната мастилница с богинята на победата, подарена на Вазов в Пловдив за първия юбилей.

Творбите са от фонда на къщата-музей "Иван Вазов", която е сред организаторите на събитието, с което стартират честванията на юбилея в национален мащаб. Организатори на изложбата са Министерството на културата, Националният литературен музей, къщата-музей „Иван Вазов" и галерия „Средец" на Министерство но културата.


Автор:
Организаторите
Публикация:
17.02.2015 г. 14:49
Етикети:
Посетено:
1288
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20868-izlozhba-obichaniyat-vazov