Изложби

Изложба на Евгения Ботева в галерия "Икар"

"Образи" - акварел, колаж, рисунка, иконопис

Изложба на Евгения Ботева в галерия "Икар"


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия "ИКАР"
представя

Евгения Ботева
Образи


В експозицията ще видите разнообразни авторски творби в техниките на акварел, колаж, артистична рисунка и иконопис.

Темата на изложбата "Образи" е вдъхновена от емоционалността, състоянието и духa на образа, който е една неизменна част от всяко художествено произведение. Водена от идеята за "Икар" - крилатият човек, политащ към слънцето, художничката умело прави връзка между хората и птиците, и сякаш търсенията за състояние на модела и неговия вътрешен свят преливат към едно очовечаване и усещане за характер в птицата. В изложбата на младата авторка, която е и студент магистър по специалност "Стенопис" към НХА, ще присъстват и някои от нейните стенописни проекти и визуализации в сакрални и светски пространства.

Откриването ще се състои на 24.02.2015, вторник, от 18.00 ч. в галерия "ИКАР" с адрес София, ул. "Бачо Киро" 26-30, Бизнес център "Платинум".

Изложбата ще може да посетите от 24.02.2015 г. до 21.03.2015 г.


◊ ЗА АВТОРА

Евгения Ботева е родена в София през 1992 г. Още от дете проявява интерес и любов към изкуството и през 1998 г. печели първо място в Конкурс за детска рисунка "Дечко Узунов". През 2007 г. е приета да учи в Национално училище за изящни изкуства "Илия Петров", където започва професионалното си образование. По време на престоя си в гимназията взима участие в много изложби и конкурси. Успехите не закъсняват и съвсем скоро печели трето място в Конкурс за Рисунка и първо място в Конкурс за скулптура на тема "Заплаха".
През 2010 г. получава професионална квалификация за художник – диплома от НУИИ "Илия Петров". Същата година прави и изложба под името „Импулс”, организирана от Националното музикално училище „Любомир Пипков” и НУИИ „Илия Петров”. След няколко месеца се явява на кандидатсудентски изпит за бакалавър и голямата й мечта се сбъдва. Приета е специалност "Стенопис" в Националната художествена академия.

През 2012 г. става обменен студент по Секторна програма "Еразъм" в Италия. Учи четири месеца в Академия „Белле Арти” в Мачерата и през февруари 2013 г. прави своя изложба там.

На 18 юни 2014 г. се дипломира блестящо в НХА по степен бакалавър в специалност "Стенопис" в курса на проф. Ружко Челебиев и участва в изложбата на дипломниците в галерия „Шипка 6" София, с проекта си за стенопис озаглавен "Изкуство”. По същото време взема и участие в международен проект за Сграфито организиран и реализиран в НХА заедно с полски и испански екип,и а също и италианска група от Академия "Белле Арти" Мачерата.

През юли 2014 прави проект и започва работа по изписването на Храм "Св. Мина" близо до Варна, България. През август 2014 г. става преподавател в Лятната академия за деца и ученици към НХА, а през септември е приета да учи магистратура по специалност "Стенопис" в НХА. През октомври месец печели в конкурса за плакат на тема "25 години свободна България", а през ноември 2014 г. участва с две творби в изложбата на Националния студентски фестивал в Благоевград.

Автор:
Публикация:
16.02.2015 г. 17:45
Посетено:
1587
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20850-izlozhba-na-evgeniya-boteva-v-galeriya-ikar