Изложби

БНР представя изложбата „Любов и Светлина“ на Димитър Дечев

Маслени оригинални платна и авторски копия на фигурални композиции, пейзажи, портрети, натюрморти

БНР представя изложбата „Любов и Светлина“ на Димитър Дечев


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 февруари в Мраморното фоайе на Българското национално радио бе открита изложбата „Любов и Светлина“ на художника Димитър Дечев. Експозицията представя над 30 творби – маслени оригинални платна и авторски копия на фигурални композиции, пейзажи, портрети, натюрморти. Авторът ги определя като платна с елементи на импресионизъм и кубизъм.

„Много се радвам, че с днешната изложба продължаваме да надграждаме нашите културни инициативи в Мраморното фоайе на БНР – арт пространството на обществената медия, което всеки месец диша с различна атмосфера, дух и емоция. Дни след приключването на мащабния ни проект „Радиото и комуникациите в 21. век – мостове към бъдещето“, посветен на 80-годишнината на Радиото, продължаваме с все по-качествена продукция. Още при първата ми среща с Димитър Дечев и неговото изкуство бях категорична, че трябва да представим платната в навечерието на Свети Валентин. В творбите на автора има много емоция, цвят и дух, любов и еротика - подходящи за най-любовния месец от годината“, каза по време на откриването на изложбата Михаела Божидарова – Изпълнителен директор на БНР.
 
„Благодаря за подкрепата и представянето на моето изкуство на БНР  и лично на госпожа Божидарова. Творческият процес е междинна стъпка между духовните сфери и материалната реалност. Изкуството е мост между духа и материята. Вселената се движи от хармонични вибрации и когато те са отразени в изкуството, предизвикват резонанс в човешката душа. Любовта и светлината са всичко в този свят, но са нищо без да бъдат споделени“, заяви художникът.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Димитър (Димитри) Дечев е роден в София през 1960 година. Изучава архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. През 1989 г. решава да замине за Париж, където живее и твори в продължение на една година. Следват двадесет години в Лос Анджелис – САЩ, а през последните седем години художникът отново е в София.

Димитър Дечев се занимава предимно с графичен дизайн, но успоредно с това създава специални филмови ефекти, рисува 3D анимация, проектира видео-гейм дизайн. Авторът е представял свои самостоятелни изложби във Франция и САЩ. Платна на Дечев са част от колекцията на Робърт Ривкинд - най-големият съвременен колекционер на експресивна немска живопис.

Изложбата „Любов и Светлина“ на Димитър Дечев може да бъде видяна в Мраморното фоайе на БНР до 12 март.

Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
13.02.2015 г. 12:17
Посетено:
1213
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20837-bnr-predstavya-izlozhbata-lyubov-i-svetlina-na-dimitar-dechev