Изложби

Немски порцеланови кукли от XIX век. Изложба на Петър Еневски

Играчките на децата преди 100 години

Немски порцеланови кукли от XIX век. Изложба на Петър Еневски


◊ СЪБИТИЕТО

Арт-къща „Куклите” представя

Немски порцеланови кукли от XIX век

Играчките на децата преди 100 години
   
Изложба на Петър Еневски

Откриване: 12 февруари 2015, от 18.00 ч.
Изложбата е до 1 юни 2015
София, ул. "Цар Самуил" 34

Арт-къща „Куклите” ви кани на уникална за България изложба – на порцеланови кукли, изработени във фабриките на Германия през 19-и и началото на 20-и век. По онова време порцеланът е скъп, затова с порцеланови кукли са можели да си играят само децата на богатите. Представителите на средната класа можели да се сдобият с  "полуфабрикат" - куклена глава, към която сами да си направят тяло и ушият дрехи. 

Днес антикварните порцеланови кукли също са скъпи и рядко се предлагат на аукциони. Струват от стотици до десетки хиляди евро. Петър Еневски започва да ги събира парче по парче – следи европейските сайтове за продажба на старинни кукли и части, купува и започва да ги сглобява. От интернет се научава и как да ги реставрира.  

Повечето са типични представителки на времето си – от неглазиран порцелан (biscuit), изработени във фабриките на Тюрингия около 1870-1910. Сред многобройните фабрики се открояват: "Арманд Марсей", "Йохан Кестнер","Камер и Райнхардт" и др.

Настоящата колекция дава възможност да се видят екземпляри от тези производители.

За откриването: В преобразения салон „Озарение”, където ще ви посрещнат дами във викториански костюми, ще ви покажат ретро фотоизложба на деца с любимите им кукли и ще ви въведат в един „отминал” романтичен свят... (Потвърдете присъствие на: 0888 86 09 34)


◊ ИСТОРИЯТА НА НЕМСКИТЕ КУКЛИ

Първите кукли от порцелан са създадени през 1830 г., а пикът на производството им е в периода 1850-1890 г., като в Германия се налага масовото производство на глави и сглобяването на целите кукли. Тялото, често и крайниците, са произвеждани от естествена кожа, текстил, дърво, композит или папие маше. В началото повечето кукли били правени да изглеждат като зрели жени. Служили са за украса в домовете на богатите. Изработвали се серии кокетки, портретни, персонажни и пр. Косата на първите порцеланови „дами” е била "отлята", после започват да я правят като перука, от мохер. Тялото се изработвало от композит или козя кожа.

Много от немските фабрики са възникнали като производители на посуда и други изделия от порцелан и чак през 1830 г. започва производството на кукли и куклени глави. Тези кукли правят бум, защото изглеждат по-изящни и истински от предшественичките си – изработени от дърво, композит, текстил, восък, глина. Още по-популярни стават с "откриването" на висококачествения цветен порцелан „бисквит”, който от 1870 г. започва широко да се използва в производството на глави и ръце на кукли.


◊ КУКЛИТЕ И ДЕЦАТА

През 1908 г. фабриката "Камер и Райнхардт" създава първата линия кукла „бебе” - по модел на 6-месечно истинско бебе. Предназначени са основно за забавление на децата, за игра, въпреки че са скъпи. Голяма част са със спящи очички, усмихнати или нацупени лица, има и такива със затворена уста или полуотворена с две стърчащи зъбчета.

В началото на 20-и век става много модерно децата да се снимат във фото с любимата си кукла, облечени кокетно като нея. Важен елемент в облеклото на децата тогава са били панделките в косата, а прическата – да е на масури. Куклите, разбира се, следват модата на времето – късно викторианство и бел епок. Някои производители пускат серии от кукли с размери на деца – така куклата се превръща в приятелка на момиченцето. От фотографиите, съхранени от това време, се вижда отношението на децата към куклите им – като към одухотворени същества.


◊ КУКЛИТЕ И МОДАТА

Порцелановите кукли всъщност отразяват модата от периода XIX-XX век. Те са използвани като умалени манекени - за представяне на модерни облекла и аксесоари. Според тогавашната практика, когато една дама иска да си поръча тоалет от известен дизайнер (кутюрие), са й изпращали модел на роклята, направен върху кукла. Ако дамата хареса тоалета, си го поръчва, а куклата остава за малката й дъщеря.


◊ ЗА КОЛЕКЦИОНЕРА ПЕТЪР ЕНЕВСКИ

Петър Еневски е завършил социална педагогика. Работи като социален работник. Владее немски език. Има 21-годишна дъщеря, която харесва хобито на баща си – да реставрира порцеланови кукли и го насърчава да прави това, което му харесва. 

"Никога не съм се занимавал със скулптиране. Преди пет години, разглеждайки снимки в мрежата, попаднах на това интересно хоби и се заинтересувах. Уж на шега, купих първия си комплект за сглобяване на винтидж кукла. Такива се продават в сайтовете за любители. Запалих се и започнах да правя кукли от части. При едно поредно търсене на елементи за куклите ми, попаднах на глава с прекрасна усмивка и огромни очи. Оказа се репродукция на антикварна немска кукла. Не успях да си я закупя, но ме заинтригува. Стана ми интересно как би изглеждала на живо. Защото това не бе само порцеланова кукла, а и парченце история от човешката култура и занаяти. Тъй като тези кукли са доста скъпи, частите за тях събирам с месеци и години. Първо купувам глава, после тяло, изработвам коса... Научих откъде да се сдобивам с антикварни или винтидж дрехи, повечето от които са били на оригинални кукли и така моите красавици получиха завършен вид. Когато реша да си почивам, започвам да сглобявам, лепя и реставрирам. Удивително е да видиш как сътворяваш един „живот” от нищото! Накрая резултатът е красиво създание, което сякаш иска да ти каже нещо...”Автор: Арт-къща „Куклите”
10.02.2015 г. 13:14
Посетено: 1886
Етикети: колекция, изложба, Арт-къща Куклите, немски порцеланови кукли, Петър Еневски
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20806-nemski-portselanovi-kukli-ot-xix-vek-izlozhba-na-petar-enevski