Изложби

Галерия "Артур" представя "Думи по вените" - поезия, рисунка и инсталация

Изложба на Станислава Пирчева-Ава и Деница Петрова

Галерия "Артур" представя "Думи по вените" - поезия, рисунка и инсталация


◊ ПОКАНА

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на
откриване на изложбата "Думи по вените"

Станислава Пирчева-Ава и Деница Петрова
Поезия, рисунка и инсталация

На 12.02.2015, четвъртък, от 18.30 ч.
Галерия "Артур", София, пл. "Журналист", ул. "Цанко Церковски" 36

Изложбата ще продължи от 12.02. до 20.02.2015 г.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

От 12.II. до 20.II.2015 г. галерия „Артур” представя съвместна изложба на Станислава Пирчева-Ава и Деница Петрова.

„Във всичко, което ти се случва
се отразяваш като Светлина”

Ава

„Думи по вените” е названието на една изложба-експеримент за съчетаване на вербална и визуална изразност.

Стиховете на Станислава Пирчева-Ава намират своето продължение и път към зрителя в артистично оформените пана на Деница Петрова. Те са споделени страници от книга за белезите от общуването, за споделянето и вглъбяването, за вътрешното отекване на външния свят, за болката и възкръсването, за препятствията и надеждата. Визуален акцент в тази експозиция е инсталацията на Деница Петрова – пластичен израз на обагрените в червено начало и край и на продължението във въздух и светлина.

Животът се стича по вените и следва ритъма на сърцето. Думите ускоряват или забавят пулсациите му и ги осмислят.


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Станислава Пирчева-Ава

Станислава Пирчева е репортер в Програма "Хоризонт" на БНР от 1996 г. Тя е магистър по бизнес журналистика от ФЖМК при Софийски Университет „Св. Климент Охридски”. Работи в сферата на образованието, науката, културата, медиите и вероизповеданията. Водещ на културно-информационни предавания - „Нощен хоризонт”, преки предавания на национални и официални празници и събития. Тя е трейнер за България по проект „Мултикултурна Европа в медиите” с водеща организация Холандския център „Мира Медия” и Центъра за развитие на медиите, София, член е на Изпълнителното бюро на Фондация „Еврика”. Репортаж на Станислава Пирчева е сред десетте финалисти в конкурса за радиопрограми „Гран при”, организиран от Международния съюз за радио и телевизия със седалище Париж. Носител е на множество награди и признания: Грамота от Сдружение „Евроинтеграция и информация”, Грамота по проект RE CAME, Диплом от Съюза на учените в България, Почетна грамота от ТУ - София, Отличие от СУ ”Св. Климент Охридски”, Грамота за заслуга от Общобългарски комитет и Фондация „Васил Левски”, Голямата награда на МОН за 2000 г. и приз за 2004 г., грамоти от Синдиката на бълг. учители, Почетни грамоти от Българска асоциация на частните училища.

Поезията е не само нейно хоби, тя е неразделна част от живота й. Наречена от колегите си „Поетесата на националния ефир”, Станислава Пирчева подготвя издаване на своя стихосбирка. Поетичният й псевдоним е Ава.


Деница Петрова

Деница Петрова е визуален артист и преподавател пo дизайн и дигитални изкуства към Университета на Единбург, Великобритания.

През 1994 г. завършва с отличие Гимназията по приложни изкуства в София, а през 1998 г. получава с отличие бакалавърска степен от Университета Темс Вали в Лондон, през 2014 г. докторантска степен от Университета на Единбург.

Излагала е свои творби на изложби в България и чужбина и е изнасяла лекции на множество международни конференции. Творческите й търсения са в областта на изкуството в градската среда и дигиталните технологии. Част от последните й проекти осъществени в България са Белият Ъгъл (2014), Мартенска Градина (2014), За Коледа си пожелай (2011). Други международни изяви включват арт проектите: The White Corner, Португалия (2013); Green Ballroom, Дания (2012); I Must Have Died and Gone to Heaven, САЩ (2012); Two of a Kind, Великобритания (2009); Final Supper, Великобритания (2006); CARBUSTER, Португалия (2002); The Dirt of Love, Великобритания (2003); Disclosure, ICA London (2002) и други.

Печели редица стипендии между които: Докторска стипендия от Университета на Единбург (2008); стипендия за специализация “Leadrship in Academic” в Архус, Дания (2012); стипендия за специализация в Университета на Талин, Естония (2008).

Публикувала е статии в престижни международни академични издания като Intellect Journal of Writing in Creative Practice, Великобритания (2009) и Ediniburgh Architecure Research Journal, Великобритания (2009). Тя е изнасяла лекции на международни конференции, част от които са: ISEA International, Турция (2011); Annual International Conference on Visual and Performance Arts, Гърция, (2011); CHArt 25th Annual Conference: Object and Identity in a Digital Age, Великобритания (2009); Producing Culture - National Interdisciplinary Colloquium, Великобритания (2009); Art and Science: Exploring the Limits of Human Perception Conference, Испания (2009) и други.


Автор: Поли Банкова-Манева, галерия "Артур"
09.02.2015 г. 10:23
Посетено: 1259
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20792-galeriya-artur-predstavya-dumi-po-venite-poeziya-risunka-i-instalatsiya