Изложби

Изложба „Монголия – полъх на степта“ в Националния етнографски музей

По случай 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Монголия

Изложба „Монголия – полъх на степта“ в Националния етнографски музей


◊ СЪБИТИЕТО

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей - БАН и Посолството на Монголия в София реализират съвместния проект „Монголия – полъх на степта“ по случай 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Монголия.

Откриването ще се състои на 10.02.2015 г. от 17.30 часа в сградата на ИЕФЕМ - БАН, а изложбата ще може да бъде видяна от посетителите до средата на месец април на адрес: гр. София, ул. „Московска“ 6 А, Огледална зала, ет. 2.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Десетилетия наред България гради приятелски и сътруднически отношения с Монголия в областта на политиката, икономиката, образованието, културата, науката. По повод годишнината от създадените дипломатически връзки между двете държави Националният етнографски музей с подкрепата на Посолството на Монголия в София ще открият изложба, представяща културата на монголския народ в миниатюра. В същото време с тази изложба се продължава добрата традиция на Националния етнографски музей - БАН да представя народите по света.

В експозицията „Монголия – полъх на степта” ще бъдат показани експонати от монголската материална и художествена култура. Гостите на музея ще имат възможността да се запознаят с едни от най-емблематичните за монголската народна традиция експонати: шах „хиашатар”, мъжки национален костюм, костюм на бореца, предмети от бита, религиозни принадлежности. Предметната част на изложбата се допълва с прекрасни рисунки, представящи орнаменти от народното изобразително изкуство.

Гостите и посетителите на музея ще се запознаят с автентичната традиция и култура на монголския народ.


Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
06.02.2015 г. 14:43
Посетено:
1580
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20784-izlozhba-mongoliya-polah-na-stepta-v-natsionalniya-etnografski-muzey