Изложби

Документална изложба в Сливен „България – Китай”

По случай 65-годишнината от установяването на дипломатически, икономически и културни отношения между България и Китай

Експонираната в Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен документална фотоизложба „България – Китай” разкрива дългогодишните дипломатически, икономически и културни връзки между двете държави. Тя е предоставена от Посолството на Китайската народна република и отбелязва 65-ата годишнина от установяването на разностранните отношения между тях, поставили, (чрез акта на подписване от страната ни на дипломатическа спогодба), основите на сътрудничество между двата народа в различните сфери на развитие.

Настоящата инициатива бележи традицията за взаимен културен обмен през последните няколко години - след гостуването в града под Сините скали на изложбите „Тибетското изкуство” и „Китайската лакова живопис”. Откриването на културното събитие в Сливен бе съпътствано от българския обичай за посрещане (от Ансамбъла за народни песни и танци) на гостите в Сливен с „хляб и сол”, сред които видните представители на Посолството на КНР: съветникът по културните въпроси г-н Ин Яли, придружаван от съпругата си Лиу Сяосу, както и от първия секретар по културните въпроси на Посолството на Китайската народна република Гу Фан. Настроение създаде и изкуството на младите танцьори по спортни танци от едноименната школа с ръководител Йовита Пенчева.

С прочувствено слово към гостите и присъстващите в галерията ценители на изкуството, представители на отдел „Образование и култура” и граждани, се обърна кметът на Сливен, инж. Кольо Милев, подчертавайки плодотворността на двустранните отношения и съдействието на Посолството на КНР в значими културни начинания в България и Сливен, както и на Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Изложбата от фотоси, разкриващи  мигове от посрещане на ръководители, подписване на документи, акценти от традиционното приложно китайско изкуство и др., бе открита от Даниела Ненчева (директор на ХГ „Димитър Добрович”), която благодари за културното сътрудничество със Сливенската галерия на Посолството на КНР, както и за съдействието за организирането на документалната сбирка.

Изразявайки позитивните си впечатления от инфраструктурата и богатото културно-историческо наследство на „воеводския град”, г-н Яли подчерта стабилността, възходящото развитие на взаимоотношенията на сътрудничество и партньорство и непреходността на отношенията със страната ни, (втора в света установила дипломатически връзки „с нов Китай”). Респектира характерът на активната търговия между двете страни, белязала през 2013 година 19,28 млн. д. в тази сфера, при 4 % ръст. Припомняме, че Международното изложение „Експо-Шанхай” бе уважено и от български представители, впечатлили публиката с художествените си изпълнения. Развитието на контактите между „двете култури” е подкрепяно през годините от участието на българите в редица общи инициативи и събития на обмен, като „Весела китайска Нова година” и др. начинания.

И в наши дни подкрепата, разнообразният обсег и обемът на двустранните инвестиции между двете държави бележат разширяване, особено в последните години, като надеждата, особено на ръководителите на община Сливен, е за задълбочаване на установените контакти в културната сфера. Градът очаква официално посещение  на делегация от побратимения на Сливен град Чун Цин, като се предвижда експониране на сливенски художествени сбирки в градове на Китай, както и „развиване на по-тесни отношения на общината със селища в КНР”.

Емоционален завършек на откриването на документалната изложба „България - Китай” стана изпълнението на уйгурски танц от Златка Михова, студентка II курс във ВТУ.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
30.01.2015 г. 16:55
Етикети:
Посетено:
1084
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20742-dokumentalna-izlozhba-v-sliven-balgariya-kitay