Изложби

Арт галерия "Le Papillon" представя осмо издание на изложба малки графични форми

Из Колекциите / Ex - Collections

Арт галерия "Le Papillon" представя  осмо издание на изложба малки графични форми

 

◊ СЪБИТИЕТО

За осми пореден път от 30 януари до 25 февруари 2015 г., галерия "Le Papillon" във Варна ще бъде домакин на изложба графика – малък формат и екслибрис.

В настоящето осмо издание ще изследваме живота на творбите, след като те напуснат ателиетата и ръцете на художниците, представяйки ви селекция от прекрасни произведения на фин рисунък и послания. Да проследим пътя им от ръцете на създателите до ръцете на колекционерите. Имаме удоволствието да ви представим творби на водещи български и чуждестранни автори, с отличителен стил, добре познати по света, отличавани с много награди от международни и световно наложили се форуми на графиката. Много от творбите на тези автори се очакват с любопитство от колекционерите. Ще видим прекрасни високо професионално изпълнени графики в техниките: офорт, литография, суха игла, мецотинто, акватинта, гравюра върху дърво, гравюра върху метал, сериграфия.

Това са художниците, чиито произведения ще представи галерията:

Георги Лечев, Иван Стратиев, Ива Цанкова, Мартин Стратиев, Петър Великов, Роберт Баръмов, проф. Стоимен Стоилов, Цветан  Казанджиев от България и от Германия, Испания, Русия, Беларус, Китай, Япония и Аржентина: Йохан Кол, Мария Нобле, Гладис Муньос, Олег Набока, Юрий Ноздрин, Уляна Турченко, Е.Тимошенко, Джи Уанг, Джони Ман, Шен Вей, Ши Фенг, Коджи Икута, Кию Гилан, Гутиерез.

Откриването на изложбата ще бъде на 30 януари 2015 г. – петък, от 14:00 ч. до 19.00 ч. в изложбената зала на галерията на ул. "Драгоман" 12 (до Куклен театър).

 

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Въображението на художника често изумява с дълбочината и сложността на представената идея и често навлиза в  зоната на енигматичното пространство. Там се срещат вярата в наличието на живот от друг порядък, очакване за нещо различно от познатата реалност, копнежът за вълнуващо странстване в пределите на имагинерното и необичайното, интересът и желанието за познание на нови философски равнища, удоволствието от създаването на собствения уникален образ на света и живота. Хубавата селекция от стойностни графики, включени в експозицията, със сигурност ще предизвика и задоволи любопитството на най-ревностните и взискателни почитатели на това изкуство не само във Варна, където графиката има дългогодишни традиции. Една от мисиите на галерията е да стимулира колекционерството и интереса към изобразителното изкуство в местен и световен мащаб, да спомага развитието на пазара на изкуството у нас. Затова се стремим да отговаряме на интереса на колекционерите към творби от световни имена. Освен с богато разнообразие от произведения, селекцията притежава онова особено обаяние, присъщо единствено на графиката, представена чрез миниатюри, екслибриси и няколко по-големи формата графични творби. Съчетала в себе си изтънченост и артистичност, тази специфична форма на графиката, въплъщава послания и достойнства, които я превръщат в желано и постижимо изкушение за всички ценители, подвластни на красивото. Всяка една графика или рисунка ни подтиква към размишления поради дълбокия изказ на фините линии, загатнатите сюжети и символни послания.

Автор:
галерия Папийон
Публикация:
29.01.2015 г. 10:41
Посетено:
2631
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20726-art-galeriya-le-papillon-predstavya-osmo-izdanie-na-izlozhba-malki-grafichni-formi