Изложби

Изложба „Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров“ в НХГ

За пръв път в България се представя обширно творчеството на Боян Райнов (1921-2005)

Изложба „Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров“ в НХГ
Боян Райнов. "Семейството"


◊ СЪБИТИЕТО

НХГ представя

изложбата „Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров“

(15 януари 2015 - 16 февруари 2015)

Изложбата дава възможност на българската публика да се запознае с живота и творчеството на световно признатия български скулптор Боян Райнов (1921-2005).

Боян Райнов е един от малцината ни сънародници, работили в сферата на изящните изкуства, които са признати, обичани и ценени в чужбина. Българската общественост не е запозната със съдбата, творчеството и приноса на Боян Райнов към развитието на съвременното изящно изкуство. За отиването на Боян в Париж, за творчеството му, за присъствието му там, за плoщадите, украсени с негови скулптури, дълго време се носеха легенди.

За 60-годишнината му френската държава издава специална марка с една от най-известните му скулптури – “Семейството”, която е част от предстоящата изложба.


◊ ИЗЛОЖБАТА

Представената колекция включва 23 произведения на Боян Райнов, закупени преди всичко от Франция в периода 2007-2014 г., две от които графични, 19 скулптурни, един меден и един калаен барелеф. Най-ранните работи в нея са от края на 40-те и началото на 50-те години (двете графики от серията “Красавици и зверове”, Кат. №1 и 2 от 1949 г. и пластиката “Прегърнатите”, Кат. №3 от 1953 г.), а най-късните от 80-те години, т.е. обхващащи най-активния и зрял период в творчеството на Боян Райнов. По съдържание сбирката е представителна за съществените етапи в творческия път на скулптора и към момента е най-голямата в България и света с произведения на Боян (други известни колекции с работи на скулптора са тези на Фондация “Кристиан и Ивон Зерво”, Везле и Колекция “Алекс Маги”, Париж и тази на фондация “Проф. Николай Райнов”, София).

Част от изложбата “Колекция Борис Бекяров“ са емблематичните творби “Красавиците и зверовете“, “Хората и машините“, “Жената птица“, “На пейката“ и много други. 

Боян Райнов е роден през 1921 г. в София в семейството на писателя Николай Райнов и Диана Минчева, братовчедка на Асен Златаров. Завършва Художествената академия в София, заминава за Париж през 1946 г., работи известно време в българското посолство като шофьор, после предприема стъпката да остане завинаги там.

В продължение на няколко десетилетия на трудна борба участва активно в художествените изяви на френската столица, в близки отношения е с много от най-изявените фигури на френския духовен живот. Започва да експериментира с материалите и да намира свои открития. Скулптурните композиции, които са най-важни за творчеството на Боян Райнов, са най-често съставени от една, две или три фигури, като преобладава представянето на една фигура. Той работи в дърво, камък, метал - с един относително рядко използван метал, какъвто е калаят, като предпочита директното ваене, непосредственото съприкосновение със съответния материал.

Подготвен е каталог, който включва подробно изследване на живота и творчеството на Боян Райнов, статии от Светлин Русев, Иво Милев, проф. Чавдар Попов, Десислава Цанкова и Борис Бекяров.

Автор: НХГ
26.01.2015 г. 18:22
Посетено: 1841
Етикети: скулптура, НХГ, Изложба, Боян Райнов. Колекция Борис Бекяров
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20715-izlozhba-boyan-raynov-kolektsiya-boris-bekyarov-v-nhg