Изложби

Константин Марков. "Празник"

Живопис и рисунки

Константин Марков. "Празник"


◊ СЪБИТИЕТО

Откриване: 18 април (вторник) от 18 часа
София, ул. "11 август" № 23, наъгъла с ул. "Искър".


◊ ЗА ХУДОЖНИКА

Константин Марков е роден през 1972 в София. През 1998 завършва специалност Стенопис в Националната художествена академия при проф. Илия Илиев и проф. Ружко Челебиев. След дипломирането си, художникът участва активно в изложбената дейност на секция Монументални изкуства към СБХ. Изявите му в престижни международни експозиции на пастела и рисунката са вече факт.

Художникът работи в областта на живописта, рисунката, стенно-монументалните изкуства. Не са му чужди и заниманията в сферата на историята на изкуството. Проявява подчертан интерес към анализ на художествено-естетическите процеси в изкуството.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Фактът, че първата самостоятелна изложба на Константин Марков носи името Празник съвсем не е случаен. Тя включва живописни платна, пастели и рисунки, създадени през последните шест години. Художникът съсредоточава вниманието си върху човека, коня и природните състояния и чрез тези мотиви търси визуално-смисловите трансформации на формата. В произведенията му съжителстват традицията и модерния поглед на съвременен млад човек, които чрез взаимодействието на абстракция и фигурация, цвят и линия моделират универсалния артистичен почерк на Константин Марков.

В настоящата изложба могат да бъдат открити разнообразни аспекти на понятието празник.

Първата посока на интерпретация се свързва с факта, че първата самостоятелна изява на всеки творец е своеобразен празник – повод за равносметка, но и път към признание.

Вторият пункт е непосредствената близост на изложбата с най-светлия Християнски празник - Великден. Препратки към тълкувания на празничното начало могат да бъдат открити в живописните творби и рисунките, представящи Христовата тема – Пътят към Голгота, Разпятие, Рождество, Богородица с младенеца и др.

Третата отправна точка за измерението на понятието празник е свързана с художествено-пластическтите качества на творбите. Сами по себе си те са празник на баграта. Те са  резултат от хармония между емоционалното и рационалното, намерила израз в богати колоритни съчетания, виртуозно овладяна линия и балансирана композиция.

Пространството, заключено между показаните произведения, носи усещане за празник на ума и сетивата. Така изложбата, наречена празник, постига своята цел – тя провокира зрителя да изживее положителни емоции, да се замисли за това, че всеки миг е възможно да бъде празник и да стане съпричастен към изкуството на художници като Константин Марков, които създават повод за визуално-естетически празници.


◊ ЗА КОНТАКТИ

Галерия-ателие Арт Муза: Николинка Климукова - 0889/ 540 370, 983 25 45
Константин Марков - 0887/ 711924
Даниела Чулова-Маркова - 0888/ 496306

Автор: Даниела Чулова
14.04.2006 г. 12:15
Посетено: 800
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2071-konstantin-markov-praznik