Изложби

Изложба "Жените на Ръб-а" в галерия "Мисията"

Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова

Изложба "Жените на Ръб-а" в галерия "Мисията"


◊ СЪБИТИЕТО

От 3 до 13 февруари в галерия "Мисията" към Държавния културен институт при министъра на външните работи ще бъде представена изложбата "Жените на Ръб-а".

Откриване: 3 февруари (вторник), от 19.00 ч.
Галерия „Мисията“ - ул. „Алфред Нобел“ № 2 (вход от ул. „Александър Жендов“)


Четирите художнички от пловдивската група „Ръб“ - Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова, взаимно „построяват“ женските си образи като всяка от тях рисува себе си и останалите три през митологичния образ на морската нимфа Нереида, харизматичните погледи на Мона Лиза и Жана Д‘Арк, до „събличането“ им по халат във въображаемо студио за красота. Ролята на жената преминава от муза-модел в творец. В изложбата двете роли се преплитат. Точно това противопоставяне придава и ироничното чувство и лекотата, които характеризират творбите.

Изкуствоведката Златина Костова пише: „В тази изложба всичко се върти около динамиката, трансформацията на личността, постоянното движението, в което жената-художник се намира. Жена в изгнание/култ, която губи и намира себе си, приема не само своята индивидуалност, своята специфична идентичност, но и красотата си, същността си, формата си. Като водата, като хамелеона, който променя цвета си. Желанието да се достигне всичко „сега и веднага“, характерно за неспокойния дух на младостта и авангарда, се е преобразило в една рафинирана способност да намерят и да се огледат във всичките фасети на връзката, която ги свързва. Необходимо е в един момент от живота човек да тръгне точно натам, накъдето го насочва любовта. А за да има любов, е необходимо да вярваме, че каквото и да се случва, ще последва някаква трансформация.“

Създадена в края на 1989 г. и изявявала се активно до средата на 90-те години като реакция на социалните и политически сътресения към момента, група „Ръб“ олицетворява надеждата, чувството да принадлежиш на нещо смислено в онези преломни години, но и спасение за мнозина от художниците, които участват в нея.

Автор:
Държавен културен институт при Министъра на външните работи
Публикация:
26.01.2015 г. 12:48
Посетено:
1363
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20706-izlozhba-zhenite-na-rab-a-v-galeriya-misiyata