Изложби

“Оптимистично” от Генчо Денчев

Изложба живопис в галерия "Теа"

“Оптимистично” от Генчо Денчев
Картина от Генчо Денчев


◊ СЪБИТИЕТО

Галерия ТЕА представя “Оптимистично” от Генчо Денчев


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: 18.04.2006 (вторник) от 18 часа
Галерия "Теа", кв. "Лозенец", ул. "Димитър Хаджикоцев" № 10


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Натюрморти със сочни плодове и празнични букети цветя, пейзажи, абстрактни композиции. Платна наситени с природа, с живот и радост. „Оптимистично” е най-точното мото за изложбата на Генчо Денчев в галерия „Теа”. Изложба, която вдъхва свежест и оптимистични чувства в разгара на пролетта, в навечерието на Великденските празници.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА

Генчо Денчев е автор с богат и пълноценен творчески опит. Живописта му впечатлява с оригиналност и изчистеност на стила, с голямо сюжетно многообразие: цикли пейзажи, натюрморти с цветя, голо тяло и цветни абстрактни композиции.

Авторът открива своето вдъхновение и творческа провокация в ежедневната заобикаляща го действителност. Разходките в парка и по софийските улици са формален повод за създаването на пейзажи, изпълнени със жизнерадостност и много слънце. Клоните на дърветата, цветята и изсъхналите треви се превръщат в част от стилизирани натюрморти.

Творческият почерк на Генчо Денчев се характеризира с обобщеност, изчистване на детайлите и осмисляне на композициите в единно цяло. Емоционалното изразяване е подчинено на логично и добре премислено организиране на отделните елементи на картината. Колоритът е богато нюансиран, интензивен и свеж и допринася за динамиката и ритъма в изграждането както на абстрактните композиции, така и в натюрмортите и пейзажите на автора.

Зад скромната личност и душевна деликатност на Генчо Денчев се крие талантът и потенциалът на художник, който чрез изкуството си е неразривна част от облика на съвременната българска живопис. Неговите картини не престават да ни изненадват с разнообразието и богатството на творческото виждане, с монументалното си, модерно звучене и способността им да внушават чувство на приповдигнатост, радост и оптимизъм.

Генчо Денчев е роден през 1932 г. Завършва Художествената Академия – специалност „Живопис” през 1956 г. До днес Генчо Денчев има над 50 самостоятелни изложби в страната и чужбина: Кипър, Братислава, Дамаск – Български културен център, Кувейт, галерия „Кадир” и участия в общи изложби в Хамбург, Москва, Базел, Палермо, Истанбул, Чикаго и др. Носител е на наградата на Съюза на българските художници за голо тяло и портрет.

Автор:
Теодора Вълчева
Публикация:
13.04.2006 г. 15:24
Етикети:
Посетено:
1212
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2068-optimistichno-ot-gencho-denchev