Изложби

Изложба „Аз съм Гошко Хубавеца, или мъжката суетност в миналото”

Изложбата на Регионален исторически музей – Търговище гостува и в Добрич

Изложба „Аз съм Гошко Хубавеца, или мъжката суетност в миналото”


◊ ИЗЛОЖБАТА

След успешно представяне в редица градове на България атрактивната мобилна изложба „Аз съм Гошко Хубавеца, или мъжката суетност в миналото” на Регионален исторически музей – Търговище ще гостува и в Добрич.

Изложбата показва градския мъж от края на XIX и началото на XX век в типичната „балканска” комуникативна среда – на улицата, в бръснарницата, в кръчмата, в шивашкия салон, във фотоателието. Експонираните интересни възстановки, позабравени мъжки аксесоари, изискани облекла, ежедневни тоалетни принадлежности и забавни постери дават възможност на посетителя да се „потопи” в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер, е преди всичко въпрос на чест. В изложбата оживява епохата, чийто главен герой е Гошко Хубавеца, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Елегантни рединготи и папийонки, сребърни часовници и табакери, стилни чадъри и шапки, автентични шивашки и бръснарски инструменти, стари фотоапарати, изящни съдове от колекциите на музеите в Търговище и Добрич илюстрират суетата и тайните на градския мъж от Новото време и възвръщат спомена за традиционните някога занаяти на шивача, бръснаря, фотографа. А изпълнението на състава за стари градски шлагери „Добрич” при НЧ „Йордан Йовков – 1870” с ръководител Мария Паскалева ще завладее посетителите с неостаряващия чар на любими песни и неподправената романтика на едно отминало време.

Изложбата „Аз съм Гошко Хубавеца, или мъжката суетност в миналото” ще бъде открита на 22 януари (четвъртък) от 17.00 часа в Музея в градски парк „Св. Георги”.

Лена Кирилова


Автор: Организаторите
20.01.2015 г. 13:45
Посетено: 1588
Етикети: Добрич, изложба, Аз съм Гошко хубавеца, Регионален исторически музей Търговище
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20675-izlozhba-az-sam-goshko-hubavetsa-ili-mazhkata-suetnost-v-minaloto