Изложби

"Never Forever" - изложба на Искра Благоева

Самостоятелна изложба в галерия ИСИ - София

"Never Forever" - изложба на Искра Благоева


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

Искра Благоева
Never Forever


21 януари - 28 февруари, 2015

Откриване: 21 януари, сряда, 18.00 ч.
Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. "Екзарх Йосиф")


Самостоятелната изложба на Искра Благоева в ИСИ – София е изтъкана от противоречия. Авторката залага на визуална ефектност и едновременно композира обектите си като явни и скрити препратки, намеци и цитати, очакващи дешифриране.

Използваните характерни светлина и цвят реорганизират самото пространство на галерията, но в общата glamour атмосфера са внесени тревожни текстове. Рибарската въдица носи признаци на S&M аксесоар; музикалната въртележка, подобна на тези, които се закачат над бебешки легълца, проблясва с псевдо-сваровски приспособления от пазара на красотата; розовият неон “Never Forever” натрапчиво внедрява хленча по несбъднатите вечна любов, щастие, красота, младост...

Прекрасната до пресита атмосфера, изградена от Искра Благоева, създава усещането за престореност, чувството за безпокойство и нестабилност. Страстта и разочарованието, празнотата и наситеността, женското и „дамското“ взаимно се оспорват като коментари към джендърната идентичност. Жената, за която става дума в тази изложба, е продукт – на клюки и мнения на лаици, на медийни обобщения и статистически манипулации, на неразбиране и неуважение, на собствената си несигурност.

Искра Благоева е завършила Университета за приложни изкуства във Виена. Участва в изложби в България и различни европейски страни. През 2012 е стипендиантка във Вила Валдберта в Мюнхен. През 2013 участва във Второто издание на Фестивал Sofia Contemporary. Носителка е на награда за живопис в Националния конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация „Св. св. Кирил и Методий“ и награда в Конкурса за млади автори на Европейския център за култура и дебати „ГРАД“ (Белград).

Авторката изказва благодарност на Нева Балникова за съвместна работа по изложбата.Автор: ИСИ - София
20.01.2015 г. 12:50
Посетено: 1456
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20670-never-forever-izlozhba-na-iskra-blagoeva