Изложби

Изложба със селектираните творби от I Международен екслибрис конкурс Варна

Изложба в галерия "Дебют"

Изложба със селектираните творби от I Международен екслибрис конкурс Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба със селектираните творби от Първи международен екслибрис конкурс Варна
 
16-30 януари 2015
Галерия "Дебют", бул. “В. Левски” 62


Галерия Дебют представя селекция творби от Първия Международен екслибрис конкурс Варна, който се организира от галерия Ларго и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019.
   
Артистичен директор на първото издание на Международен екслибрис конкурс Варна е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е Проф. Хасип Пекташ от Турция, Декан на Департамента по визуални комуникации на Факултета по изящни изкуства на Işik Университет, Истанбул, Председател на Истанбулското Екслибрис Общество. Членове на журито са Венцеслав Антонов, Директор на Международното Биенале на Графиката Варна, Директор на Графична галерия - Варна, Анна Тихонова от Беларус, която е Завеждащ Природонаучния и изложбения отдел на Музея за модерно изкуство в Минск и куратор на неговата екслибрис колекция в периода 2011-2013 г., Димо Миланов, варненски художник и съосновател на конкурса и Нели Вълчева, Директор на галерия Ларго.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА КОНКУРСА

В първото издание на конкурса постъпиха за участие 523 творби от 218 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на Първи Международен екслибрис конкурс Варна с председател проф. Хасип Пекташ, селектира 169 творби на 119 автора.
   
Голямата награда на Конкурса петчленното международно жури присъди единодушно на младия български художник Васил Ангелов. Той е роден през 1987 година в София. Завършва НХА с бакалавърска и магистърска степен по Графика. Почетното ВТОРО място е за Лембит Лохмус от Естония. Лохмус е автор на над 500 екслибриса, дизайнер на естонските евро монети, както и автор на пощенски марки на шест държави. ТРЕТО място уважаемото жури присъди на Кшищоф Марек Бак, график от Полша, лауреат на повече от 20 награди в международни екслибрис конкурси, с над 60 самостоятелни изложби.

Наградата за МЛАД АВТОР в първото издание на Международен екслибрис конкурс Варна беше присъдена на Петър Чиновски от България. Роден през 1988 г. в София, той завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност Графика и вече има три първи места от участието си в национални и международни конкурси. Наградата на ВСУ „Черноризец Храбър” беше присъдена на  Шукрю Ертюрк от Турция. Той е роден през 1948 година в Шебинкарахисар, Турция. През 1969 завърша Университета Гази в Анкара със специалност Изящни изкуства. Ертюрк изработва голям брой проекти за турските банкноти, основно с портретите на Ататюрк. Носителят на Наградата на варненското представителство на СБХ е Насил Куак от Корея. Младата авторка е член на Сдружението на съвременните корейци графици, както и на Сдружението на дървогравюрата, Корея. Поради високото ниво на постъпилите за участие и селектирани творби журито реши да присъди допълнително 10 почетни сертификати и 6 поощрителни грамоти.

От българска страна взеха участие 35 художници, част от които съвсем млади, непознати имена. Чест за организаторите беше, че творби за участие в конкурса изпратиха художници, прославили името на страната ни с множество награди от утвърдени международни екслибрис форуми – проф. Христо Цацинов, доц. Димо Колибаров, Христо Найденов, Веселин Дамянов-Вес, Галина Павлова, Мая Чолакова, Христо Керин, Десислав Гечев и др.
   
За високото ниво на първото издание на варненския екслибрис конкурс допринесе и участието на световноизвестни чуждестранни художници, работещи в сферата на екслибриса като Юрий Яковенко, Евгения Тимошенко, Владислав Квартални от Беларус, проф. Мартин Байенс, Кристин Дебосере - Белгия, Лембит Лохмус (Естония), Кшиштоф Марек Бак, Лукаш Цивицки, Евгений и Павел Делекта от Полша, Ракеш Бани (Индия), Наталия Чернецова (Латвия), Шукрю Ертюрк, Алперен Гюлду (Турция), Серик Кулмешкенов (Казахстан-САЩ), Силвана Мартиньони, Мария Мадалена Тучели и Луиджи Казалино от Италия, Юри Молибоженко (Русия), Кристина Гладис Муньос и Кристина Гомес Москосо от Аржентина, Рада Нита и Овидиу Петка от Румъния, Кирил Скачков и Руслан Агирба от Украйна, Такао Сано и Йошинари Суехиро от Япония.
   
Най-възрастният участник в конкурса е Франк Иво ван Дам от Белгия (02.09.1932 г.), а най-младата участничка е Яна Иванович от Сърбия (15.09.1995 г.).

В програмата на Първи Международен екслибрис конкурс Варна беше включен специален Конкурс за Наградата на публиката. Арт галерия Ларго даде възможност на online зрителите и offline посетителите да определят своя фаворит. От над 2350 човека гласували онлайн и 67 посетители, гласували в галерията, най-много гласове – 423, събра творбата ”Четири елемента” на художничката от Беларус Евгения Тимошенко.

Повече подробности за Конкурса, журито и участниците можете да видите в неговия сайт на: http://www.exlibris-competition-varna.org/bg

Автор:
Олимпия Николова
Публикация:
13.01.2015 г. 15:44
Посетено:
1632
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20636-izlozhba-sas-selektiranite-tvorbi-ot-i-mezhdunaroden-ekslibris-konkurs-varna