Изложби

K. Изложба на Коста Тонев в галерия "Пистолет"

Изложбата затваря трилогия от реализирани по-рано проекти с последната най-нова работа на художника

K. Изложба на Коста Тонев в галерия "Пистолет"


◊ СЪБИТИЕТО

К.

Самостоятелна изложба на Коста Тонев

15-24 януари, 2015, галерия “Пистолет”

Oткриване: 14 януари, 18.30 ч.

 

Коста Тонев представя своя самостоятелен проект “К.” като гост на галерия “Пистолет”, която с присъщото си номадство за пореден път отваря на нов адрес в нетипична за целта част на София, разширявайки художествената география на града. Гостуването на Коста Тонев е завръщане към българска сцена след дълга пауза. Изложбата затваря трилогия от реализирани по-рано проекти с последната най-нова работа на художника.

В тази поредица от произведения Коста Тонев придобива нова идентичност като прилага върху себе си протоколи за достоверност, използвани за съставянето на документ за самоличност. Документът за самоличност е в състояние да възстанови в обратен ред информация за индивида единствено за онази част от него, която подлежи на класифициране. Aвторът се намесва в тази именно процедура като извършва няколко подривни операции, за да оформи една нова персона.

Следващата крачка на художника е да възстанови изцяло физическата идентичност на Коста Тонев. Лицето, произведено от този автоматизиран и бездушен метод за регистрация, представя една дескриптивна обвивка на персона. Коста Тонев изработва тази именно обвивка - собствен миметичен образ с някои нанесени трансформации, доловими само в присъствието на оригинала. 



Вера Млечевска

 

◊ ЗА АВТОРА

Коста Тонев (*1980 Пловдив) е завършил Националната художествена академия в София, след което получава магистърска степен от Академията за изящни изкуства във Виена. В работата си проследява връзката между личния микро наратив и политическото. Чрез визуални препратки към киното, мейл-арта, езика и текста той съчетава концептуалния подход с реализъм и предметност. Сред последните му творчески изяви са “The Heavenly Bodies, Once Thrown Into a Certain Definite Motion, Always Repeat” в GEMAK, Хага (самостоятелна изложба), “I and the Others” в Музей за модерно изкуство Залцбург, “V биенале на младите художници”, Букурещ, “Съвременни икони” в Университета Уебстър, Сейнт Люис, САЩ, “Защо Дюшан?” в Софийски Арсенал – Музей за съвременно изкуство, София, “ArteCittà“ в Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, Биела, Италия. Тонев също така е куратор на изложбата “It’s About Time” на e-flux Time/Bank в Хага. 


 

Галерия "Пистолет" в студиото на SOFTER+WILD - София, ж.к. “Стрелбище”, ул. “Траянови Врата” 20, ет. 2

Посещение по договорка: 0898 471 467

Можете да следите новини и фотодокументация от събитието тук: https://facebook.com/events/839381019439116


Автор:
Галерия Пистолет
Публикация:
13.01.2015 г. 16:17
Посетено:
1307
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20635-k-izlozhba-na-kosta-tonev-v-galeriya-pistolet