Изложби

Фотографска изложба на Янош Ейферт в Сливен

Началото на творческия сезон през 2015 година за Художествена галерия „Димитър Добрович” в Сливен бе поставено с респектиращ акт: изложба на световноизвестния фотограф Янош Ейферт. 

Инициативата в града под Сините скали е организирана съвместно с Унгарския културен институт и е втора след общото начинание: гостуването на творби от Виктор Вазарели тук, на които се насладиха тогава ценителите. Творческото сътрудничество между художествените центрове започна още през 2010 година - с представяне на видния автор в сливенската зала „Сирак Скитник”, като в 2011 година гостува и изложбата „Народно изкуство на област Зала” (Унгария); в следващата година, в къща „Миркович” сливенци видяха творби (емайл) в сбирката под наслов “Огнена магия”. Запомнящи се за почитателите останаха и произведенията в техника „куилт” в изложбата „Метаморфози” (2013 г.), като в отминалата година те се запознаха и с изкуството на творците „народни приложници” от гр. Кечкемет, в  организираната етнографска експозиция.
            
Настоящата фотоизложба бе открита от директора на ХГ „Димитър Добрович” Даниела Ненчева, изразила удовлетворението си от обещаващо силните начални стъпки за сезона на културния институт. Присъстващите оцениха кредото на артиста Ейферт, осмислящ фотографията „като много сериозна игра и възможност за опознаване на света; за срещи, нови задачи, както и със свободата да изразява мислите си на свой собствен образен език.” Творецът счита, че докато балансира на границата между въображение и действителност, образопишешият (фотографът) осъществява задачата си: „да гледа, да вижда и да прави видимото”.
          
Изявен творец и представител на жанра в своята страна и в чужбина, Ейферт извървява сложен път от първите си фотографски опити (в 1968 година) със снимките на танцовия състав „Хонвед”. Той продължава през диапорамите (1985 г.), в създаването и редактирането на първото в Унгария онлайн фотографско списание, през организацията на Първата национална унгарска фотоседмица (като неин художествен ръководител) и др. Участието в над 650 общи изложби и експонирането на 150 самостоятелни обуславя признанието за приносите на утвърдения фотограф, получил за работата си близо 170 отличия.
            
Неговият перфекционизъм се изразява в многобройни опити, търсейки най-въздействащия художествен ракурс и образност (още от времето преди употребата и помощта на фотошоп), използвайки триптиха като основно средство за представяне движението и развитието на обектите. Многообразието, разножанровото себеизразяване (с търсения в сферата на различните видове фотография: актова, с интерес към танцови, природни и приложни обекти), разкриват неспокойния и експериментаторски дух на твореца Ейферт. Посетителите на изложбата се съпричастяват със заключенията на организаторите, анонсиращи я: „Поетични, концептуални и метафорични, фотографиите на Ейферт провокират и ни подканват да разсъждаваме върху общочовешки проблеми. Използвайки възможностите на фотографското изкуство, унгарецът облича в образи философски концепти: динамиката на тялото, изначалната ни връзка с природата и др.”
         
В негово лице творците от Балканския регион имат свой изявен представител и своеобразен културен посланик, който осъществява и успешна преподавателска,  експертна и лекторска дейност.
         
Настоящата изложба, след представянето й в Скопие и Прищина, е показана и в редица български селища (в Плевен, в столицата, Велико Търново и др.).


Автор:
Иванка Денева
Публикация:
11.01.2015 г. 23:59
Посетено:
1195
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20630-fotografska-izlozhba-na-yanosh-eyfert-v-sliven