Изложби

"Класиците" в Дома на хумора и сатирата - гр. Габрово

Изложба живопис и скулптура

"Класиците" в Дома на хумора и сатирата - гр. Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Впечатляваща изложба, наречена "Класиците" и посветена на 150-годишнината на музейното дело в България.


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Изложбата ще бъде открита месец преди 18 май, Международния ден на музеите, в най-обширната зала на Дома на хумора и сатирата в гр. Габрово.


◊ "КЛАСИЦИТЕ"

Експозицията предлага на посетителите 59 живописни платна и 10 скулптури на родните класици в изобразителното изкуство – художниците Владимир Димитров-Майстора (1882-1960), Златю Бояджиев (1903-1976), Стоян Венев (1904-1989), Наум Хаджимладенов (1894-1985), Дечко Узунов (1899-1986), Давид Перец (1906-1982) и скулпторите Венелин Антонов и Янко Павлов (1888-1974).

Изложените творби представляват ярка панорама на постиженията в българското изобразително изкуство от началото и средата на XX в., на характерните особености, теми и стилове в двата жанра – живопис и скулптура.


◊ ПОВЕЧЕ

Творбите са част от фонда „Хумор на народите” на ДХС, който вече наброява над 52 000 художествени произведения на изобразителните изкуства от цял свят.

В изложбата „Класиците” до „Портрет на Ст. Венев” от Майстора могат да се видят най-емблематичните платна на Стоян Венев, разкриващи труда и бита на българския селянин – „Сватба”, „Мъжко хоро”, „Пъдар и пастирка”, „Мечкар”, „На реката”, „Крадене на мома” и др.
Дълбоко познаване на народния бит и душевността на българина личи в творбите на Златю Бояджиев „Две погребения”, „Война и мир”, „Отиване на работа”, „Пейзаж от Кърджалийско”.

Самоковският майстор и ученик на Мърквичка Наум Хаджимладенов е представен с любимите си сцени от градския живот – „Семейно щастие”, „Разходка”, „Флирт”, „Тоалет”, „Цирк”, „Сузана и старците” и др.

Обявеният от ЮНЕСКО за художник на хилядолетието Дечко Узунов внася много настроение с творбите си „Шопите на Елин Пелин” и „Дон Кихот без Санчо Панса”, а „Войнственият петел” на Давид Перец допринася със своя колорит за цялостната живописна атмосфера на експозицията. 

В изложбата са включени пластиките „Пижо и Пендо” и „Даскалът, попът и кметът” на един от пионерите на скулптурната карикатура у нас – Янко Павлов, създал характерни типажи от различни социални слоеве. Вниманието на любителите на хумора и шегата привличат и скулптурните композиции на Венелин Антонов „Хитър Петър” и „Габровец”.
Автор:
Дарина Маринчевска
Публикация:
13.04.2006 г. 11:35
Посетено:
763
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2061-klasitsite-v-doma-na-humora-i-satirata-gr-gabrovo