Изложби

Изложба живопис на Весела Бибина

130 живописни творби, създадени от 40-те до 90-те години на ХХ век

Изложба живопис на Весела Бибина


◊ СЪБИТИЕТО

Националната художествена галерия
представя

изложба живопис на Весела Бибина – художник от 50-те – 70-те години с ярко личностно присъствие, пословична с безупречния си вкус и остър безкомпромисен език.

17 декември 2014 - 25 януари 2015


Весела Бибина е известна преди всичко като художник-приложник, автор на многобройни декоративни украси, интериори и пространствени оформления за обществени сгради, като работи предимно със своя съпруг – бележития архитект Димитър Салабашев.

Весела Бибина е завършила живопис през 1944 в Художествената академия в София при Никола Ганушев. Заклеймена през 40-те като формалист, тя отказва да се приспособява към изискванията на общите художествени изложби и разпоредбите на нормативната естетика на социалистическия реализъм и не е излагала своите живописни творби.

Стилът й е формиран под влияние на „живописността” на Илия Петров и конструктивния експресионизъм на Кирил Цонев. Още в началото на 50-те и особено през 60-те години, когато стилът й е напълно завършен и изяснен, са видими основните му черти – интензивна наситена живопис с богата текстура, стегната в спартанска композиция и подчертана от експресивен плътен контур.

В изложбата са представени 130 живописни творби – маслени картини, пастели, тушови рисунки, създадени от 40-те до 90-те години на миналия век – от пастелни портрети в изискванията на Ганушев до завършена модерна индивидуална стилистика. Те разкриват едно последователно и много сериозно отношение към структурата на картината и живописния проблем.


Автор:
НХГ
Публикация:
22.12.2014 г. 21:44
Етикети:
НХГживописизложба
Весела Бибина
Посетено:
1603
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20591-izlozhba-zhivopis-na-vesela-bibina