Изложби

Изложба живопис на Георги Баев (1924-2007)

90 години от рождението на художника

Изложба живопис на Георги Баев (1924-2007)


◊ СЪБИТИЕТО

Национален музей на българското изобразително изкуство
и
Национален дворец на културата
представят

Георги Баев (1924-2007)

Изложба живопис

90 години от рождението на художника


Георги Баев е един от най-значимите и ярки български художници, чието творчество е неделима част от пластичната култура на страната от втората половина на ХХ век. В историята на съвременното българско изкуство името на Георги Баев заема съществено място. То е свързано с процесите на преодоляване на инерциите от миналото, стремежите към обновление на пластичния език и усилията за извоюване на творческа свобода, характерни за края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век. Житейската съдба и творческият път на Баев са свързани с родния град на художника – Бургас, факт, който определя тематично и смислово сюжетния диапазон на творбите му. През всички етапи на неговото творчество, в центъра остава неговата голяма тема – морето. В процеса на творческо осмисляне на морската тема, художникът изминава пътя от натурата към нейното все по-категорично преодоляване и достигане на напълно автономни живописни стойности и синтез на форма и пространство.

През периода на централизирано управление на художествения живот в страната и една повече или по-малко нормативно наложена идеологическа доктрина за изкуството, името на Баев става синоним на личност с ярка творческа индивидуалност и твърдо отстоявана гражданска позиция. Експозицията представя 30 живописни произведения на художника от колекцията на НМБИИ.

Изложбата е в „Арт галерия“ - Национален дворец на културата.

Уредници на изложбата – Сузана Каранфилова и Николай УщавалийскиАвтор: Организаторите
21.12.2014 г. 12:41
Посетено: 1443
Етикети: изложба живопис, Георги Баев, Национален дворец на културата, Национален музей на българското изобразително изкуство
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20590-izlozhba-zhivopis-na-georgi-baev-1924-2007