Изложби

120 години Христо Каварналиев

Ретроспективна изложба и представяне на монография

120 години Христо Каварналиев


◊ СЪБИТИЕТО

На Христо Каварналиев и 120-годишнината му е посветена голяма ретроспективна изложба, чийто куратор е художникът-галерист Валерий Пощаров.


Откриване на изложбата:

16 декември 2014 г., 18.00 ч.
Градска художествена галерия – Варна


Пресконференция за събитието:

15.12.2014 г. (понеделник)
Градска художествена галерия – Варна


Прокъсаното сито на националната ни културна памет не задържа много имена…

Едно от тези, които непоклатимо стоят в нея, е името на Христо Каварналиев – артист, маринист, естет и свободна личност. Един от малцината, които не наблюдават само от брега и със страхопочитание бурното море, а вътрешната им енергия и експресивност се хармонизират с него.

Христо Каварналиев е сред културните топоси на Варна. Житейските му пътеки пресичат Париж и Истанбул, Мюнхен и Берлин, Москва и Хамбург... Съдбата го среща с интересни личности от началото на миналия век - Луначарски и Кръстьо Раковски, Гео Милев и неговия кръг на модерното изкуство, Франц фон Щук и Диего Ривера, Панчо Владигеров и Андрей Протич, Владимир Трендафилов, Сава Огнянов и Стилиян Чилингиров, събратята му маринисти Георги Велчев и Георги Урумов... Както и с редица колеги, с които като военни художници участват по фронтовете на Първата световна война...


◊ ЗА КНИГАТА

Представяне на "120 години от рождението на Христо Каварналиев", монография на Валерий Пощаров за живота и творчеството на големия маринист.

Проследявайки пътя на именития ни художник, неговите страдания и възторзи, илюзии и приземявания, авторът на книгата, Валерий Пощаров, е поместил и прекрасни репродукции на картини от фондовете на Националния музей за българско изобразително изкуство, от галериите във Варна, Добрич, Каварна и Балчик, от Военноисторическия музей във Варна, Музея на Възраждането във Варна, както и от частни колекции.

Преодолял мълчанието около този художник (той няма наследници и родовата памет за него е като пресъхнала подземна река), добрал се с упорити търсения до личния албум на Каварналиев, както и до тетрадка с негов ръкопис за бъдещи мемоари, авторът на книгата ни предоставя един вълнуващ документален разказ и изкуствоведски анализ на творчеството на големия наш маринист… 


. Книгата е издадена с подкрепата на Фонд "Култура" на Община Варна, както и с подкрепата на Галерия "Кавалет".

 

Автор:
Елка Няголова
Публикация:
14.12.2014 г. 13:06
Посетено:
3063
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20556-120-godini-hristo-kavarnaliev