Изложби

Забравеният Яким Банчев с изложба в галерия "Васка Емануилова"

Проект „Реставрация на паметта“

Забравеният Яким Банчев с изложба в галерия "Васка Емануилова"


◊ СЪБИТИЕТО

Реставрация на паметта ІІ:

Яким Банчев – между човека и войната

12 декември 2014 – февруари 2015 г.

Автори на проекта: Пламен В. Петров и Рамона Димова

Откриване: 11 декември, 18:00 ч.,

галерия „Васка Емануилова“, бул. "Янко Сакъзов" 14


Проектът „Реставрация на паметта“ стартира през лятото на 2014 г. в галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ, с изложбата „Не/познатите художници от една картина“. В същността си това е една инициатива, която може да бъде определена като подтик да се вгледаме в историята и по-конкретно в историята на българското изкуство. Казано с други думи – това е една археологическа акция, при която се изваждат нови слоеве културно наследство и в същото време се ревизират разкритите преди. Подобно назоваване на нещата, макар и твърде спекулативно, всъщност се оказва смущаващо адекватно. Доказва го и втората част на проекта, която се фокусира върху живота и делото на едно отдавна забравено име в историята на българската живопис – Яким Банчев.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХУДОЖНИКА И ИЗЛОЖБАТА

Яким Казанджиев Банчев се ражда през далечната 1884 г. в Ловеч. Получил средното си образование в Априловската гимназия в Гарово, където неговите учители по рисуване и преди всичко Георги Митов, най-малкият брат на изявения български художник Антон Митов, го въвеждат в магията на изкуството. Така неговото художествено израстване ще премине през Академиите в София и Дрезден, за да получи висшето си образование в Академия „Албертина“ в Торино (Италия). Доказал се като майстор на рисунката и живописта, Банчев ще взема активно участие във военните събития в България между 1912 и 1918 г., а през 1923 г. в преследване на своята мечта да се утвърди като художник отвъд Атлантика, ще се установи в САЩ. За съжаление Америка се превръща по-скоро в мащеха за художника, отколкото за негов втори дом. Разочарован се завръща окончателно през 1933 г. в родината си, за да потъне в делничните си занимания и да се изолира напълно от художествения живот в страната.

Починал през 1967 г. художникът е напълно забравен. След три години изследване, изкуствоведи и публика имат възможност да се изправят пред реставрираното знание за твореца и неговите произведения, които са част от колекциите на Софийска градска художествена галерия и Националния военно-исторически музей в София. Това е не само първата самостоятелна изложба на художника, но и опит да се възвърне блясъка на неговото художествено наследство.

В експозицията публиката ще има шанса да се вгледа в живописта и рисунките му, които той създава през първите две десетилетия на ХХ в. Едно творчество, което разкрива отношението на Яким Банчев към човека, плътта, сластта и съкрушителната сила на войната. Страстен почитател на старогръцките митове и легенди, Банчев подхожда в живописта си с един аристократичен и премерен темперамент. В опит да се разкрие в пълнота портрета му, гласът на актрисата Снежина Петрова ще преведе посетителите на изложбата и през един нов прочит на митологичния разказ за раждането на Европа – Онази, която гръмовержецът Зевс ще похити, както векове по-късно, забравата ще похити творчеството на Яким Банчев.

Автор:
Петър Димов, СГХГ
Публикация:
11.12.2014 г. 17:32
Етикети:
живописизложбаГалерия Васка Емануилова
Проект Реставрация на паметта
Яким Банчев
Посетено:
1357
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20541-zabraveniyat-yakim-banchev-s-izlozhba-v-galeriya-vaska-emanuilova