Изложби

Красимир Терзиев. Извънредно

13 декември, 19-22 ч., Оne Night Stand Gallery, София

Красимир Терзиев. Извънредно


◊ СЪБИТИЕТО

Красимир Терзиев. Извънредно

13 декември, 19-22 ч., Оne Night Stand Gallery

ул. "Христо Белчев" 25, София 1000


На 13 декември всеки може да отиде ИЗВЪНРЕДНО на едноименната изложба на Красимир Терзиев в One Stand Gallery на ул. „Христо Белчев” в София; при това само от 19 до 22 ч. В изложбата ще бъдат показани избрани работи на художника от периода 2008-2014 г., част от които предстои да бъдат публикувани в каталог.

◊ ИЗЛОЖБАТА

От музейните кутии на Марсел Дюшан насам художниците се занимават с това, как се съхранява и показва изкуството; къде свършва изложбеното пространство и започва депото; дали художникът не е принуден да бъде и амбулантен търговец и как се реализират (на пазара) произведенията на изкуството. Всичко това води до големия въпрос, който съвременното изкуство още разисква – какво значение имат обстоятелствата, които го произвеждат?

Красимир Терзиев се връща към това питане, като предлага на зрителите изложба от фрагменти. Негови работи от последните години, показвани в различни изложби и събития, заедно със серия от нови рисунки ще изпълнят подземното пространство на галерията. Това обаче не е само личният склад на художника, отворен за посетители, а също и извънредна смислова композиция.
В нея присъстват темите, които в продължение на години занимават автора: процесите на глобализация и разрастването на пазарите, виртуализацията на пространствата и променените граници на реалността, влиянието на новите медии върху възприемането и споделянето на света и др. Те преминават през отделните работи като „Както водата, газта и електричеството идват отдалеч...” (2011); „Липсващи сцени”, 2007/2008; „Пазарите са...”, 2013; „Опитомяване. Първите пет хиляди години.”, 2014 и др.

В съвременната пост-дюшанска нова медийна култура Красимир Терзиев се интересува от производството на образи и обмена на информация, от тяхното възприемане и икономика. Независимо дали са живопис, фотография, видео или рисунки, работите му синтезират противоположности, работят с антитези и създават парадокси, като по този начин разкриват нови значения и гледни точки.

Извънредната изложба по извънреден начин е свързана със стария въпрос на Дюшан и с пазара на съвременното изкуство като система, в която произведенията циркулират съобразно ясни производствени схеми. Подобно на самата галерия One Night Stand, която с необичайния си формат и работно време е на границата между обикновена галерия и художествен проект, изложбата на Красимир Терзиев е на границата между смислов колаж от образи / информация и архив от работи. Затова, съвсем като в комерсиална галерия, посетителите ще могат да закупят произведения, като така спомогнат за издаването на каталога. Форматът, който Красимир Терзиев избира за това е същевременно и коментар към условията за правене на съвременно изкуство в страната, които от години се разполагат между липсите в системата на изкуство и индивидуалните модели на адаптация.


Автор:
ИСИ - София
Публикация:
11.12.2014 г. 14:14
Посетено:
1270
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20536-krasimir-terziev-izvanredno