Изложби

Изложба „Денчо Ножаров – снежният ваятел на Русе“

Изложба в РБ "Любен Каравелов" - Русе

Изложба „Денчо Ножаров – снежният ваятел на Русе“
На снимката: Денчо Ножаров със сина си и дъщеря си


◊ ИЗЛОЖБАТА

„Денчо Ножаров – снежният ваятел на Русе“

Експозицията, която може да се види във фоайето на Русенската библиотека, напомня за първия ваятел на скулптури от лед – Денчо Ножаров. През зимните дни на 20-те - 50-те години на ХХ век неговите снежни фигури, разположени пред сладкарницата му „Швейцария“, са привличали вниманието на русенци.
   
В изложбата са показани 40 снимки на негови творби. Това са фигури на животни в естествени размери, бюстове на бележити личности, сред които: Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Васил Левски, Пенчо Славейков, Иван Вазов, Александър С. Пушкин, Галилео Галилей, композиторите Рихард Вагнер и Лудвиг ван Бетховен и др.
   
В експозицията са показани и снимки на скулптури, които самоукият майстор свързва с различни събития: Рабиндранат Тагор и Махатма Ганди, изваяни един до друг, по повод посещението на Тагор в България; д-р Хуго Екенер, който след Първата световна война обикаля света на дирижабъла „Граф Цепелин“, като по този начин ознаменува постиженията в науката и техниката. Идейните скулптури на Денчо Ножаров представят „Борбата между доброто и злото“, „Борбата между капитализма и демокрацията“, „Науката“, представляваща отворена книга, бухал и детски глави. Денчо Ножаров е представил и себе си като криза с обърнати джобове. Забележителна е групата на Алеко Константинов и героят му Бай Ганьо с дисаги на рамо.
   
Любопитна е снимката на Денчо Ножаров с дъщеря му и сина му, както и снимката, на която Денчо Ножаров извайва образа на първия си внук.
   
В изложбата могат да се видят и „Спомен за баща ми“ на дъщерята Искра Пашева, статията на Александър Балабанов, отпечатана в бр. 2 от 1937 г. на литературния лист „Развигор“, очеркът на русенката Ксения Кафеджиева и други публикации в периодичния печат, посветени на снежния ваятел.

Показаните експонати се съхраняват във фонда на отдел „Местна история“ на Русенската библиотека.

Автор:
РБ Любен Каравелов
Публикация:
10.12.2014 г. 15:40
Етикети:
РусефотографияизложбаРБ Любен Каравелов
Денчо Ножаров
скулптури от лед
Посетено:
1380
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20530-izlozhba-dencho-nozharov-snezhniyat-vayatel-na-ruse