Изложби

Изложба "Prehod for Sale" в галерия ИСИ - София

Коледна изложба на авторски тиражи

Изложба "Prehod for Sale" в галерия ИСИ - София
Димитър Солаков. Преход, 2014. Пъзел от 30 части. Тираж 12 броя


◊ СЪБИТИЕТО

Институт за съвременно изкуство – София

представя

Prehod for Sale

Коледна изложба на авторски тиражи

12 декември – 10 януари 2015

Откриване – 12 декември (петък), 19.00 ч.

Галерия ИСИ, бул. "Васил Левски" 134 (вход откъм ул. Екзарх Йосиф)


Тази година, съвсем естествено, решихме да посветим коледната ни изложба тиражирани авторски произведения, работи с подчертано обектен, сувенирен характер, на 25-те години български преход. Тези години бяха разнообразни и нееднозначни, болезнени и успешни, години на оптимизъм и разочарование, те са определящи за много от нас.

Нашето изстрадано отношение в тази изложба вероятно се определя от понятията ирония и сарказъм. Те са присъщи на изкуството на периода, може би донякъде са признак на обърканост, промяна на ценностни системи, фрустрации, дори отчаяние. Но през годините откакто българското съвременно изкуство е на световната сцена, самоиронията и сарказмът са едни от неговите инструменти.

Като тема безкрайният и мъчителен транзитен период не се оказа особено популярен в нашето изкуство. Сега надеждата ни е, че чрез изложба на привлекателни и занимателни „обекти“, създадени от художници, можем не само да се опитаме да тематизираме прехода, но и метафорично да го загърбим, запазвайки за себе си единствено сувенири.

Съзнавайки, че обективна преценка за годините, през които си живял, не е възможна, се постарахме отношението ни към тях да разкрива чувство за хумор. Затова назовахме бъдещата изложба „Prehod for Sale“. В названието използваме една от най-популярните вестникарски формули от изминалите години – обявяваме всичко за продан и включваме типично нашенската дума, изписана на „чатица“ (или „методиевица“, както предпочитат някои), като признаци на посочения период.

За да подчертаем символичния характер на изложбата, решихме да я направим с участието на 25 български автори.

Изпълнените в ограничени бройки работи на 25 художници предвиждат възможността за производство на допълнителни екземпляри при интерес от страна на купувачи.
 
В изложбата се включиха Антон Терзиев, Александър Кьосев, Алла Георгиева, Боряна Росса, Вито Валентинов, Димитър Дилков, Димитър Солаков, Зоран Георгиев, Иван Мудов, Искра Благоева, Калина Димитрова, Калин Серапионов, Камен Стоянов, Кирил Прашков, Красимир Терзиев, Лъчезар Бояджиев, Мариела Гемишева, Недко Солаков, Правдолюб Иванов, Рада Букова, Самуил Стоянов, Светла Граданска, Светозара Александрова, Стефан Николаев.

Куратор: Яра Бубнова.



Автор:
ИСИ - София
Публикация:
10.12.2014 г. 14:32
Посетено:
1407
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20526-izlozhba-prehod-for-sale-v-galeriya-isi-sofiya