Изложби

Международен фотосалон "Дивото" в Сливен

Пето издание на фотоконкурса „Дивото 2014 г.”

◊ СЪБИТИЕТО

В града под Сините скали гостува Международна фотоизложба под наслов "Дивото", която гражданите и гостите на града могат да видят и през месец януари 2015 г. - преди експонирането й в други селища на страната (Приморско, Благоевград, Павликени и др.)

Петото издание на фотоконкурса „Дивото 2014 г.” бе открито в къща „Георги Миркович” в Сливен, като плод от плодотворните усилия на общината, Фотографска галерия „Янка Кюркчиева” и Художествена галерия „Димитър Добрович” във „воеводския град”. Определено е отношението на ценителите и гражданите към изявите на фотографското изкуство, на което в тази проява община Сливен е партньор и домакин за трети път, разширявайки обсега от участващи автори и творби. (В предходното издание свои творби са представили автори от Австралия, Китай, Америка, Индия, Тайван и др.).

В настоящата изложба “Дивото 2014 г.” журито открои  116 фотоси на фотографи от 8 страни (при представяне общо на 571 произведения на 79 творци от 30 държави), което свидетелства за огромния и разширяващ се интерес към изкуството на обектива не само от създателите му, сред които утвърдени майстори, но и от почитателите на жанра.

Присъстващите на културната инициатива в Сливен бяха приветствани от зам.-председателя на Фотографска академия „Янка Кюркчиева”, припомнил респектиращия  факт на включване на Международния салон „Дивото” (като един от  организираните пет конкурса у нас) – в календара на Международната федерация за фотографско изкуство. Видният фотограф изрази своята признателност към организаторите от Сливен на творческото събитие и провеждането му тук за трети път. Зам.-председателят на фотографската организация акцентира на факта на „персонализиране на медалите през настоящата година, носещи името на Сливен”.

Добрата организация на проявата и интересът на творците-фотографи към нея обнадеждават за утвърждаването на община Сливен като притегателно място за участие на изявени автори в жанра от цял свят, както и на ролята на Фотографска академия „Янка Кюркчиева” за популяризиране имената на отличените.

С наградите от Международния салон „Дивото 2014 г.” са удостоени фотографи от Италия (2), Шри Ланка, Германия, Кувейт,Чехия, Хърватска, България. Творецът Красимир Матаров от Благоевград получи бронзовия медал в раздел „Пейзаж”.

Международната федерация за фотографско изкуство (FIAP) също присъди своите награди в определени категории. 62 фотографии на 37 автора представят художествените търсения на творците в раздел „ Диви животни, птици и риби”. Призове в раздел „Животни в зоопарк” получиха 17 фотографи за своите 26 произведения. За майсторството си в изкуството на пейзажа с награда бяха удостоени 19 автора (за 28 фотографии).
На сайта на Фотографската академия интересуващите се могат да видят имената на наградените творци от съответните страни.



Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.12.2014 г. 12:54
Посетено:
1135
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20523-mezhdunaroden-fotosalon-divoto-v-sliven