Изложби

Десислава Минчева. Живопис

Изложба в СГХГ

◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

15 април -  5 май 2006
откриване: 14 април, петък, 19.00 ч.
Софийска градска художествена галерия, София, ул. "Гурко", № 1


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Десислава Минчева е сред известните представители на българското изобразително изкуство. Тя трайно насочва своя творчески интерес в областта на живописта и рисунката. Художничката се изявява в жанра на портрета, композицията, натюрморта и пейзажа.
 
В настоящата експозиция в Софийската градска художествена галерия са включени творби, създадени през последната година специално за тази изложба. Сред тях централно място заемат композиции с женски фигури, в които са подчертани пластиката на формата и движението на модела.

Независимо дали твори върху платно или хартия, с маслени бои или пастел, в картините на Десислава Минчева рисунката върви ръка за ръка с цвета, но винаги взима връх. Художничката предпочита големите формати, които й дават възможност да съвмести монохромни като звучене, но богати като нюансировка колоритни хармонии с конструктивни рисунъчни елементи и ярки линеарни акценти.


◊ ЗА ХУДОЖНИЧКАТА

Десислава Минчева е родена през 1956 в София. През 1981 завършва Национална художествена академия, специалност Живопис при акад. Светлин Русев. От 1985 художничката има над 23 самостоятелни изложби в страната и чужбина. Едновременно с това тя участва в редица български и международни експозиции. През 2002 получава от фондация Агаци, Италия златен медал за рисунка.

Десислава Минчева е професор по рисуване и живопис в Националната художествена академия в София.

Автор:
Ирина Дакова
Публикация:
11.04.2006 г. 14:40
Посетено:
882
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/2050-desislava-mincheva-zhivopis