Изложби

Изложба „Отвъд видимото“

Изложба на Лили Петрова-Лулу, Калина Христова и Виторио Балато

Изложба „Отвъд видимото“


◊ BEYOND OUR VISION / ОТВЪД ВИДИМОТО

На 9 декември от 19 ч. в Музикален център „Борис Христов“ в гр. София ще бъде открита изложбата на гл. ас. д-р Калина Христова, Лили Петрова-Лулу и Виторио Балато. Изложбата ще може да бъде видяна до 16 януари 2015 г.

„Отвъд видимото“ е тема, която събира заедно трима млади и талантливи автори. Това е експозиция показваща картини на художниците разкриващи  техните емоции, чувства и вълнения.

„Наричаме тези картини образи, които проследяват пътя на мисълта, ритъма на сърцето, радостта и болката, удивлението и миризмата на света“, споделя Калина Христова.

Това са картини от ежедневието, картини молитви, картини отвъд видимото, картини тайнства, картини - изградени от хиляди наши мисли и състояния. Картини, в които новото се случва за първи път в живота и именно то - новото ни кара да се вълнуваме силно, мечтаем, създаваме и усещаме, че сме истински живи, тук и сега.

Всичко това, събрано в тайните зони на новото тайно изкуство, представено в поредица от картинни приключения, галещи погледа и приспивно люлеещи мозъка. Славата на удоволствието, пометена от болката, намираща сбития си израз в картината и чертаеща границата на духа. Картини за непосредствено ползване чрез зрението и сърцето. Всичко това тримата автори грижливо събират, за да бъде разказано и преживяно отново в експозицията „Отвъд видимото“.

Лили Петрова, Калина Христова и Виторио Балато се срещат за първи път преди няколко месеца в Сицилия, която става и повода за създадените в последствие техни творби и подготовката на общата им изложба „Отвъд видимото“. Пътешествията, емоциите, силните вълнения, хората срещнати по пътя, слънцето, приказните заливи, вълшебството на малките живописни градчета, романтиката и цялата магия на Сицилия се превръщат в основна тема на разговорите на тримата художници и не след дълго и в техен копнеж за създаването на серия от картини.
   

◊ АВТОРИТЕ

Калина Христова е художник, график, илюстратор и преподавател в Нов български университет – департамент „Изящни изкуства“. Бакалавър по графика, магистър по графичен дизайн, доктор по рекламен дизайн… тя обича книгите (особено „картинките“ в тях). Плакатите, картините, графиките и илюстрациите, които създава могат да те накарат да се усмихнеш, но и да се замислиш за някои позабравени неща, за човешката същност, за стойността на моралните ценности и гротеската в общуването.

Лиляна Петрова-Лулу стъпва в художествено ателие за първи път на 4-годишна възраст и от тогава започва пътят й на артист. През 1999 г. завършва Художествена гимназия, специалност „Живопис”, през същата година е приета и продължава обучението си в Академия по изкуствата, специалност „Мода и промишлен дизайн”. След две години решава да се занимава с керамика и започва да чиракува в керамично ателие, след което през 2002 г. се прехвърля в Нов български университет и през 2008 г. завършва там бакалавърска степен специалност “Графичен дизайн”.  Малко по-късно, през 2009 г. прави специализация и се дипломира в магистърска степен „Живопис”.

Виторио Балато е роден в гр. Месина на 31 август 1977 г. и живее в Сант’Aнджело ди Броло (MЕ), Италия. Погълнат от алхимията между възприятие и цветове, той се посвещава на изучаването на физиогномиката и на класическата пейзажистика до 2004 г. – годината в която фигуративността се превръща в онирична експресия, интериоризирана и проявена в множество живописни произведения. В последните години той участва и в някои фотографски изложби, заедно с утвърдени творци като Оливиеро Тоскани и Фердинандо Шанна. През юни 2013 г. взима участие в интензивен курс по графичната техника офорт, проведен от твореца Джакомо Миракола в Академията на Капо д'Орландо, изпробвайки по този начин и възможностите си в сферата на гравюрата.
Автор: НБУ
07.12.2014 г. 12:39
Посетено: 1433
Етикети: Калина Христова, Изложба, НБУ, Виторио Балато, Лили Петрова-Лулу, Отвъд видимото
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20496-izlozhba-otvad-vidimoto