Изложби

Военноморският музей представя най-новите си постъпления

Откриване на изложбата на 5 декември 2014 г.

◊ СЪБИТИЕТО

Военноморският музей представя най-новите си постъпления

В навечерието на Никулден – 5 декември 2014 г., в зала „Морски сговор“ на Военноморския музей от 12.00 часа ще бъде открита традиционната вече изложба с новите постъпления в музея.

Ще бъдат представени останки от кораби от периода на Първата и Втората световна война, извадени от р. Дунав и от Черно море, както и винтът на първата българска подводница.

Част от изложбата са лични вещи на български моряци от военния и търговския флот – отличията и униформа на контраадмирал Иван Фиданчев, вещи на Антон Прудкин, служебното досие на българския ветроходец Капитан Георги Георгиев, документи и снимки, които илюстрират различни събития и процеси, навигационно и хидрографско оборудване и художествени произведения.

Идеята, която следва изложбата, е разкриване на разнообразието от пътища и източници, създаващи общата картина на българската морска история. Дарителите са близки и родственици на морските дейци, както и институции и учреждения като Сдружение „Национален морски музей” и Параходство БМФ АД. Ценни предмети за фонда на музея предоставиха и Военноморските сили чрез Хидрографската служба на флота, Пункт за базиране Варна и Леководолазната школа.  


Автор:
Т. Стоянова
Публикация:
03.12.2014 г. 16:20
Посетено:
963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20468-voennomorskiyat-muzey-predstavya-nay-novite-si-postapleniya