Изложби

Усмивки, претворени в метал

Четвърта студентска изложба в ДХС

Усмивки, претворени в метал


◊ СЪБИТИЕТО

Стана добра традиция в Музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово в навечерието на студентския празник да си дават среща студенти и преподаватели от различни висши училища в съвместна изложба. Вече гостува ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, Техническият университет във Варна (специалността „Инженерен дизайн”), Националната художествена академия в София (катедра „Плакат и визуални комуникации”). Традицията няма да бъде нарушена и тази година и GAUDEAMUS IGITUR... ще прозвучи за четвърти път на 4.12.2014 г. от 17.30 ч. в зала 6 на Веселата къща.

Пеенето може и да е на уж, но пък ще видим творби на студенти и преподаватели от специалността „Метал” на Националната художествена академия в София. Ще научим и малко повече за обучението на тези студенти, за преподавателския състав, за постиженията на едните и другите. Тук е мястото да припомним, че проф. Георги Чапкънов, почетният гражданин на Габрово и автор на целия ансамбъл от сатирични фигури край ДХС, е основателят на специалността „Метал”. Голямото жанрово разнообразие на специалността определя и нейните цели – да запознава с богатото наследство в различните области на художествения метал, със свойствата на металите и възможностите на различните метални техники и технологии да бъдат създавани художествени произведения – от миниатюрата до монументалната творба.


◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В изложбата в зала 6 са представени произведения както от учебния процес и задачите, изпълнявани в академичните ателиета, така и свободни творчески решения на младите автори и техните преподаватели, посветени и провокирани от идеята за „хумора и сатирата” в изкуството.

Сред експонатите са няколко наградени творби от последните издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата: „Басня. 1.” на доц. Емил Бачийски, носител на „ГАСКАР“ от XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2009, и „Сговорна дружина планина повдига” на Михаела Каменова, носител на наградата на „Скални материали” АД, Русе от Биенале 2013.

Изложбата може да бъде видяна до края на месец януари 2015 г.


Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
02.12.2014 г. 16:42
Посетено:
1841
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20458-usmivki-pretvoreni-v-metal