Изложби

Коледна приказка за доброто оживя чрез картини в БНР

Благотворителна изложба „Обич за Вас“

Коледна приказка за доброто оживя чрез картини в БНР
Таня Димитрова, "Есенни листа"

Българското национално радио и Сдружение „Общество за всички“ написаха Коледна приказка за доброто с картини, обединени в изложбата „Обич за Вас“. Благотворителната експозиция, която бе открита в Мраморното фоайе на обществената медия, представя 27 платна – 15 изработени от  утвърдени майстори на четката и 12 създадени от деца. 

„Това е един социален проект за деца в неравностойно положение. Домът им е в село Дълбоки дол, близо до Троян, а те се обучават в Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. Венко Колев“,  разказва Николай Маринов - куратор на изложбата и преподавател в НХА, София. „Повечето от рисунките бяха създадени в Троян, а темата по която рисуваха децата бе „Обич и топлина“. В рамките на проекта поканихме утвърдени художници, които да подкрепят инициативата. Сред творците, които откликнаха на поканата да участват в изложба със свои творби са: Нина Попова-Донковска, проф. Станислав Памукчиев, Елена Панайотова, Дойчин Русев, проф. Моника Попова, Николай Петков, Ивайло Аврамов, Десислава Морозова“, уточнява Николай Маринов.

Професионалните автори, голяма част от които са  преподаватели в НХА и НБУ, подкрепят инициативата и създават платна-реплики, като интерпретират по свой оригинален начин идеите от рисунките на децата. Малчуганите съзират и показват човешката топлина в природни пейзажи, чувстват я като искряща светлина, търсят я в спомените от детството. Професионалистите реагират универсално и спонтанно, всеки със собствения си почерк и индивидуалност, като доразвиват детските пейзажи в уникални творби. Така се раждат „Кутията за цветни сънища“ на проф. Памукчиев, абстракцията „Есенни листа“ на Таня Димитрова, платното-картичка „Дарителят“ на Дойчин Русев - на което художникът оставя място, за да бъде написано послание към всяко дете и още много други.

Сдружение „Общество за всички“  подпомага възрастни и деца в неравностойно положение от 2000 година. „В последните години се насочихме изцяло към подпомагането на деца с физически  увреждания. Създадохме няколко социални заведения в с. Дълбок дол, Троянско. Идеята за изложбата „Обич за Вас“ бе инспирирана от опита ни през изминалата година, когато реализирахме успешно представяне на приложни творби, за да съберем средства за отопление в детските социални заведения. Проектът имаше успех и затова днес ние продължаваме идеята „Обич за Вас“.  Благодарни сме за медийното партньорство на БНР и програма „Христо Ботев“. Вярваме, че всяка идея, в която са вградени обич и добрина, ражда много други идеи и възможности, призвани да запазят чистотата на детската душа. Такъв е и този наш проект“, обяснява доц. Румяна Кралева, председател на УС на сдружение „Общество за всички“ и директор на Центъра за социална интеграция и рехабилитация в с. Дълбоки дол, община Троян.

Изложбата, която бе открита с партньорството на БНР се показва за първи път и може да бъде видяна в Мраморното фоайе пред Първо студио на обществената медия до 5 декември. Средствата от откупките ще отидат персонално при всяко дете автор. Експозицията, в рамките на проекта „Обич за Вас“, е посветена и на Международния ден на хората с увреждания – 3 декември.


Автор:
Иван Върбанов, БНР
Публикация:
02.12.2014 г. 14:22
Етикети:
Българско национално радиоБлаготворителна изложба
сдружение Общество за всички
Обич за Вас
Посетено:
1045
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/2/news/20456-koledna-prikazka-za-dobroto-ozhivya-chrez-kartini-v-bnr